S’ha mort Miquel Milà, un dels pares del disseny català

  • El seu treball té un paper fonamental en la història contemporània del disseny català, amb creacions com ara els llums de peu TMC i TMM

VilaWeb
Redacció / ACN
13.08.2024 - 15:57
Actualització: 13.08.2024 - 17:43

El dissenyador industrial Miquel Milà (Barcelona, 1931) s’ha mort a 93 anys. El treball de Milà té un paper fonamental en la història contemporània del disseny català, atès que pertanyia a una generació de pioners en aquest àmbit que va iniciar-se als anys cinquanta. D’ençà de la creació de la seva empresa, Tramo, amb què va començar a dissenyar els seus propis mobles i làmpades, Milà va escalar fins a arribar a obtenir gran repercussió internacional. En són un bon exemple els llums de peu TMC i TMM, convertits en icones del disseny, el llum Cesta, la xemeneia A14 o l’escala de caragol metàl·lica.

VilaWeb
VilaWeb
Llums de peu TMC. Fotografia: Miguel Milá / Santa & Cole
Llums de peu TMM. Fotografia: Miguel Milá / Santa & Cole

A la dècada dels anys seixanta, va participar en la creació de l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny (ADI-FAD), en col·laboració amb André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas, Alexandre Cirici Pellicer, Manel Cases i Rafael Marquina, entre més.

Durant el postmodernisme, es va centrar en l’interiorisme, en projectes de casa particulars, treballs d’exposicions i disseny de mobiliari urbà. D’aquells anys, destaca el banc Neoromàntic (1995), el llum Estadi i el banc Tram per a les Olimpíades del 1992 o el disseny de l’interior dels vagons del metro. A Barcelona, el seu llegat es pot trobar també als jardins de la rambla de Sants i en la incorporació de mobiliari urbà als eixos verds.

Banc NeoRomàntic. Fotografia: Miguel Milá / Urbidermis

Durant la seva trajectòria, Milà va rebre nombrosos reconeixements, com el Premi Nacional de Disseny Industrial del 1987 (el primer any que s’atorgava), el Delta d’Or i Delta de Plata de l’ADI-FAD durant uns quants anys i el Premi Good Industrial Design (1994) o el Compasso d’Oro Internazionale (2008), entre més. Fa poc, el govern municipal de Barcelona va aprovar la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat a Milà, un guardó que havia de rebre al setembre.

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha lamentat profundament la seva mort en un missatge publicat a X, en què l’ha definit com un geni del disseny industrial, i ha recordat també que era una persona “molt estimada per la professió d’arquitectes”.

El batlle de Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat el condol a la seva família i amics, i ha dit que gràcies a persones com ell “Barcelona pot presumir amb orgull de tenir un ecosistema creatiu dinàmic, que enforteix el teixit social i que genera identitat pròpia”. I afegeix: “El teu llegat ens acompanyarà sempre, descansa en pau.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor