21.03.2021 - 15:30
|
Actualització: 21.03.2021 - 18:07
El doctor Josep Baselga, un dels principals experts en oncologia del món, s’ha mort avui a seixanta-un anys, segons que han avançat els diaris Expansión i La Vanguardia. Baselga va encapçalar la recerca en les teràpies personalitzades contra el càncer i va participar en el desenvolupament de tractaments moleculars contra la malaltia, menys agressius per als pacients que la quimioteràpia i la radioteràpia. Treballava des del 2019 a l’empresa AstraZeneca com a cap d’R+D del seu departament d’oncologia. També era catedràtic de medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i havia estat cap de medicina de l’hospital Memorial Sloan-Kettering de Nova York, considerat el millor centre del món en recerca oncològica.
A banda el seu càrrec a Sloan-Kettering, el cim de la seva carrera, Baselga va ocupar nombrosos càrrecs internacionals i de prestigi en el món de la recerca contra el càncer. Va ser president del Comitè Científic del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia; director de la Divisió d’Oncologia de l’Hospital General de Massachusetts (MGH), dependent de la Universitat Harvard; i president de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica i de l’Associació Americana d’Investigació del Càncer, entre més. També va fundar l’Institut Oncològic Baselga, adscrit a la clínica Quirón de Barcelona.
El 2016 va rebre el Premi Internacional Catalunya juntament amb els doctors Manel Esteller i Joan Massagué. En el discurs d’acceptació del premi, Baselga va comparar el càncer amb una partida d’escacs d’alt nivell que la ciència guanyarà, i va al·ludir als avenços relacionats amb la immunologia: “La solució contra el càncer la tenim dins nostre […]. Ara que s’ha demostrat el poder de la immunologia, les comportes de la ciència i de la imaginació s’han obert per sempre”, i va vaticinar que en els anys vinents continuaran revolucionant les teràpies contra el càncer.
La trajectòria llarga i prestigiosa va quedar parcialment tacada el 2018, quan va dimitir del seu càrrec a l’hospital Memorial Sloan-Kettering per haver amagat els seus vincles milionaris amb les farmacèutiques. Baselga va demanar disculpes, però també va defensar la validesa de les seves investigacions i estudis.