S’ha mort a seixanta-un anys l’oncòleg Josep Baselga, un dels referents en la lluita contra el càncer

  • Baselga va encapçalar la recerca en les teràpies personalitzades contra el càncer i va participar en el desenvolupament de tractaments moleculars contra la malaltia

VilaWeb

Redacció

21.03.2021 - 15:30
Actualització: 21.03.2021 - 18:07

El doctor Josep Baselga, un dels principals experts en oncologia del món, s’ha mort avui a seixanta-un anys, segons que han avançat els diaris Expansión i La Vanguardia. Baselga va encapçalar la recerca en les teràpies personalitzades contra el càncer i va participar en el desenvolupament de tractaments moleculars contra la malaltia, menys agressius per als pacients que la quimioteràpia i la radioteràpia. Treballava des del 2019 a l’empresa AstraZeneca com a cap d’R+D del seu departament d’oncologia. També era catedràtic de medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i havia estat cap de medicina de l’hospital Memorial Sloan-Kettering de Nova York, considerat el millor centre del món en recerca oncològica.

A banda el seu càrrec a Sloan-Kettering, el cim de la seva carrera, Baselga va ocupar nombrosos càrrecs internacionals i de prestigi en el món de la recerca contra el càncer. Va ser president del Comitè Científic del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia; director de la Divisió d’Oncologia de l’Hospital General de Massachusetts (MGH), dependent de la Universitat Harvard; i president de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica i de l’Associació Americana d’Investigació del Càncer, entre més. També va fundar l’Institut Oncològic Baselga, adscrit a la clínica Quirón de Barcelona.

El 2016 va rebre el Premi Internacional Catalunya juntament amb els doctors Manel Esteller i Joan Massagué. En el discurs d’acceptació del premi, Baselga va comparar el càncer amb una partida d’escacs d’alt nivell que la ciència guanyarà, i va al·ludir als avenços relacionats amb la immunologia: “La solució contra el càncer la tenim dins nostre […]. Ara que s’ha demostrat el poder de la immunologia, les comportes de la ciència i de la imaginació s’han obert per sempre”, i va vaticinar que en els anys vinents continuaran revolucionant les teràpies contra el càncer.

La trajectòria llarga i prestigiosa va quedar parcialment tacada el 2018, quan va dimitir del seu càrrec a l’hospital Memorial Sloan-Kettering per haver amagat els seus vincles milionaris amb les farmacèutiques. Baselga va demanar disculpes, però també va defensar la validesa de les seves investigacions i estudis.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor