S’ha mort el filòsof Nuccio Ordine, eminència mundial en el Renaixement

  • S'ha mort a seixanta-quatre anys després d'haver estat ingressat en estat greu per una malaltia a l'Hospital de Cosenza

VilaWeb

Europa Press

10.06.2023 - 17:59
Actualització: 10.06.2023 - 21:42

L’acadèmic italià Nuccio Ordine, un dels experts més importants en l’època del Renaixement, s’ha mort a seixanta-quatre anys a l’Hospital de Cosenza, al sud d’Itàlia, on va ser ingressat en estat greu a la unitat de cures intensives arran d’una malaltia.

Nuccio Ordine va néixer el 18 de juliol de 1958 a la localitat calabresa de Diamant (Itàlia). El 1982 es va llicenciar en literatura moderna per la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Calàbria i el 1987 es va doctorar en ciències literàries: retòrica i tècniques de la interpretació. Va començar la seva carrera com a periodista, en la qual va aconseguir certa fama en les seves investigacions sobre el clan mafiós dels Muto.

També fou professor de literatura italiana del Departament d’Estudis Humanístics de la Universitat de Calàbria, tot i que també ha fet de convidat a les universitats nord-americanes de Harvard, Yale i Nova York, i en unes altres d’europees, com ara l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials i l’Escola Normal Superior de París.

Filòsof, escriptor i expert en teoria literària, és reconegut mundialment per ser un dels grans especialistes en el pensament i la literatura renaixentistes, i, concretament, de la figura de l’humanista napolità Giordano Bruno. Un dels seus llibres destacats en aquesta matèria és La cabala dell’asino. Asinità i conoscenza in Giordano Bruno (1987).

Ordine té tres llibres traduïts al català per Jordi Bayod: La utilitat de l’inútil. Manifest. Amb un assaig d’Abraham Flexner (Quaderns Crema, 2013), Clàssics per a la vida. Una petita biblioteca ideal (Quaderns Crema, 2017) i Els homes no són illes. Els clàssics ens ajuden a viure (Quaderns Crema, 2022)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor