11.08.2023 - 11:47
|
Actualització: 11.08.2023 - 12:00
L’escriptora Michela Murgia (Sardenya, 1972) s’ha mort aquesta nit a causa d’un càncer de ronyó terminal. Activista independentista, d’esquerres, feminista i pels drets LGBTI, havia explicat la seva situació en una entrevista al Corriere della Sera i deia que esperava de resistir prou per morir-se quan la ultradretana Giorgia Meloni hagués deixat de ser la primera ministra d’Itàlia.
Parlava de la seva obra com una “literatura d’intervenció” pel seu compromís social i cultural, que exercia tant des de les pàgines dels seus llibres com a les xarxes socials, en què causava reflexions crítiques sobre l’apoderament femení, la immigració, els drets de les persones LGBTI i el dret d’autodeterminació sard.
A més de ser escriptora, dramaturga i columnista, també havia treballat de professora de religió i directora d’una central termoelèctrica, cosa que li feia dir que havia viscut moltes vides. El seu compromís la va portar a presentar-se a la presidència de Sardenya el 2014, però no ho va aconseguir.
A Catalunya, el seu nom s’havia fet popular fa poc per la versió teatral del seu llibre Instruccions per fer-se feixista, un assaig irònic que reflexiona sobre el camí que porta la gent a caure en les trampes ideològiques de la ultradreta. Ací, s’ha convertit en un monòleg que l’actriu Mercè Arànega interpreta a la sala Villarroel, de Barcelona.
Murgia va debutar en el món de les lletres amb el llibre Il mondo deve sapere, publicat originalment en un bloc on parlava de l’explotació laboral, i amb Viaggio in Sardegna, però el gran èxit va arribar amb L’acabadora, que dibuixa les tradicions sardes i com s’expressen a partir de l’ofici de modista.