S’ha mort l’escriptora i activista sarda Michela Murgia

  • Patia un càncer terminal i havia expressat el desig de morir-se quan Meloni hagués deixat de ser primera ministra d'Itàlia

VilaWeb
Arnau Lleonart
11.08.2023 - 11:47
Actualització: 11.08.2023 - 12:00

L’escriptora Michela Murgia (Sardenya, 1972) s’ha mort aquesta nit a causa d’un càncer de ronyó terminal. Activista independentista, d’esquerres, feminista i pels drets LGBTI, havia explicat la seva situació en una entrevista al Corriere della Sera i deia que esperava de resistir prou per morir-se quan la ultradretana Giorgia Meloni hagués deixat de ser la primera ministra d’Itàlia.

Parlava de la seva obra com una “literatura d’intervenció” pel seu compromís social i cultural, que exercia tant des de les pàgines dels seus llibres com a les xarxes socials, en què causava reflexions crítiques sobre l’apoderament femení, la immigració, els drets de les persones LGBTI i el dret d’autodeterminació sard.

A més de ser escriptora, dramaturga i columnista, també havia treballat de professora de religió i directora d’una central termoelèctrica, cosa que li feia dir que havia viscut moltes vides. El seu compromís la va portar a presentar-se a la presidència de Sardenya el 2014, però no ho va aconseguir.

A Catalunya, el seu nom s’havia fet popular fa poc per la versió teatral del seu llibre Instruccions per fer-se feixista, un assaig irònic que reflexiona sobre el camí que porta la gent a caure en les trampes ideològiques de la ultradreta. Ací, s’ha convertit en un monòleg que l’actriu Mercè Arànega interpreta a la sala Villarroel, de Barcelona.

Murgia va debutar en el món de les lletres amb el llibre Il mondo deve sapere, publicat originalment en un bloc on parlava de l’explotació laboral, i amb Viaggio in Sardegna, però el gran èxit va arribar amb L’acabadora, que dibuixa les tradicions sardes i com s’expressen a partir de l’ofici de modista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor