09.12.2024 - 19:29
|
Actualització: 09.12.2024 - 22:17
L’escriptor Guillem Frontera (Ariany, 1945) s’ha mort a setanta-nou anys. Aquest escriptor fonamental de la literatura catalana es va implicar de ple en la societat mallorquina, essent un dels homes de cultura més importants a la Mallorca del darrer mig segle. Va escriure obres essencials que retraten el seu temps i el seu país, sobretot l’encreuament entre la decadència de l’aristocràcia mallorquina, el boom del turisme. Entre la seva obra destaquem obres com Els Carnissers (1968), Un cor massa dur (1994), L’adéu al mestre (2013), Sicília sense morts (2015) i La vida dels cossos (2019). La novel·la Sícila sense morts ha estat adaptada com una sèrie de vuit capítols, que va ser estrenada a IB3.
Frontera era membre actiu de la “generació dels 70”, autor de milers d’articles d’opinió, apassionat de l’art i de la música, la major part dels projectes culturals importants de la Mallorca dels darrers trenta anys van comptar amb la seva implicació o el seu assessorament, bé directament, bé a l’ombra.
Com a periodista, va col·laborar en premsa escrita (Diari de Balears i Última Hora), a la ràdio i a televisió (a Barcelona, va estudiar cinema a l’escola d’Aixelà), per a la qual va fer guions originals i adaptacions, com les de L’hostal de la Bolla, de Miquel dels Sants Oliver, i de La mandràgora, de Maquiavel. Especialista en temes d’art, va dirigir la Gran enciclopèdia de la pintura i l’escultura a les Balears. També va ser comissari d’exposicions artístiques i va fer activitats de gestió cultural.
L’escriptor Pere Antoni Pons va publicar el 2017 Guillem Frontera: paisatge canviant amb figura inquieta, en què recollia més de quaranta hores de converses que havien mantingut tots dos, i que es van traduir en un volum de més de tres-centes pàgines que repassa la vida i obra de Frontera, que ha estat al darrere de les iniciatives culturals i periodístiques més importants dels darrers cinquanta anys a Mallorca i que és un narrador imprescindible de la literatura catalana contemporània.
Durant la seva trajectòria va rebre diferents guardons, com el Premi Crítica Serra d’Or, Premi 31 de desembre de l’Obra Cultural Balear.