S’ha mort el pintor i escultor Josep Niebla

  • Gironí d’adopció d'ençà dels anys seixanta, deixa una obra extensa marcada pel fort compromís social

VilaWeb

ACN

08.11.2021 - 19:53

El pintor i escultor Josep Niebla s’ha mort avui. Gironí d’adopció d’ençà dels anys seixanta, deixa un llegat extens, marcat pel fort compromís social, on destaquen els murals de gran format, els dibuixos, els gravats i les il·lustracions per a llibres de bibliòfil. Nascut a Tetuan (Marroc) el 1945, Josep Niebla va traslladar-se a Girona el 1962, on va participar activament en la vida del país fins a instal·lar la seva casa-taller en un mas de Casavells (Baix Empordà). Ha fet més de dues-centes exposicions a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. El 1975 va guanyar el gran premi de la Biennal Internacional de Barcelona. La seva obra forma part de diverses col·leccions d’art i museus públics i privats d’arreu del món.

Josep Niebla va cursa estudis superiors de Belles Arts a Tetuan, que després va ampliar a Sevilla, Barcelona i París. L’any 1962 va decidir instal·lar-se a Girona, on va participar activament en la vida del país, fins a emplaçar la seva casa-taller en una masia a Casavells, on va instal·lar l’estudi i va crear una fundació.

És autor d’una extensa obra, que estilísticament transita entre la figuració i el realisme cap a una abstracció d’accent expressionista, que atorga especial intensitat al color i a les construccions formals. Sempre emprant referents de la seva quotidianitat, tant en una visió local com internacional, i incidint en les temàtiques que més l’han colpit i obsedit, com els moviments polítics, la justícia social, l’espiritualitat, els records de l’Àfrica, l’arquitectura o el Mediterrani.

Ara fa uns mesos, a finals d’agost, l’artista va donar part de la seva col·lecció a l’Ajuntament de Girona. En conjunt, eren prop de sis-centes obres que constituïen una mostra representativa de l’art gironí, català i europeu comprès entre la segona meitat de segle XX i els primers anys del segle XXI. Hi havia obres de Jacob Engler, Henri Bukowski, Ginovart, Roca Fuster, Ràfols Casamada, Artigau, Miró o Dalí, entre altres artistes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor