S’ha mort David H. Koch, el multimilionari americà que va propulsar la dreta més extremista

  • Amb el seu germà Charles, han creat un imperi industrial i han influït decisivament en la política americana

VilaWeb

Redacció

23.08.2019 - 15:27
Actualització: 23.08.2019 - 16:15

S’ha mort David H. Koch, a setanta-nou anys. Juntament amb el seu germà Charles, van crear el segon conglomerat d’empreses més gran dels Estats Units i, a més, van exercir una influència política única. Els Koch, amb els seus diners, són al darrere de la revolució extremista de la dreta nord-americana i britànica que després s’ha estès a tot el món. Temuts i odiats alhora, han redibuixat el Partit Republicà dels Estats Units i l’han allunyat de les posicions moderades.

Als anys vuitanta, David H. Koch, un dels homes més rics del món, va sorprendre tothom presentant-se com a candidat a vice-president a les eleccions amb el Partit Llibertari dels Estats Units –que no té res a veure amb l’anarquisme, com a Europa, sinó que és una ideologia clarament ultraconservadora.

Després de fracassar en aquest intent, va finançar el sorgiment d’allò que s’anomenà Tea Party i va ser un personatge clau en l’elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units l’any 2016.

Segons The New York Times, la família Koch ha gastat més de cent milions de dòlars a convertir la dreta més radical dels Estats Units en un moviment sòlid amb capacitat d’influir a la Casa Blanca.

I ho ha fet sobretot finançant Americans for Prosperity i més grups que han estat el motor de candidats a les diverses eleccions. La seva influència s’ha fet sentir també amb l’American Legislative Exchange Council, un grup format per a aplegar legisladors i lobbistes, amb l’ambició d’aprovar lleis que impulsin la revolució conservadora. Darrerament, els Koch han estat especialment actius mirant d’eliminar el transport públic als Estats Units, amb l’argument que és una despesa inútil.

Al llibre Dark Money: The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right, l’escriptora Jane Mayer diu que aquesta campanya contra el transport públic en realitat és motivada pels interessos comercials de la família Koch: les seves empreses són considerades en conjunt la primera font de contaminació industrial dels Estats Units.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor