“Mort creuada” a l’Equador i militars al carrer: el president dissol l’assemblea en ple procés de destitució

  • L'oposició ja havia qüestionat aquesta fórmula abans del decret de Lasso

VilaWeb
Redacció
17.05.2023 - 15:36
Actualització: 17.05.2023 - 21:30

El president de l’Equador, Guillermo Lasso, ha invocat l’anomenada “mort creuada”, una fórmula constitucional que implica la dissolució de l’Assemblea equatoriana i la convocatòria tant d’eleccions legislatives com presidencials, argumentant que hi ha una “greu crisi política” derivada del judici polític contra ell.

Menys de vint-i-quatre hores després de començar aquest judici, Lasso ha signat un decret amb el qual ja havia amenaçat prèviament i que obliga el Consell Electoral equatorià (CNE) a fixar la data de noves eleccions els set dies vinents.

Els equatorians estaran tornats a cridar a les urnes en un termini màxim de tres mesos per designar diputats i president per al període que resta dels seus respectius mandats, fins al 2025.

VilaWeb
VilaWeb

Lasso ha afirmat que ser president, “un honor sense comparació”, implica “prendre les decisions adequades i necessàries que cada moment històric demana”. El mandatari considera que el parlament, dominat per l’oposició, “té com a projecte polític la desestabilització del govern, de la democràcia i de l’estat”. A hores d’ara, ha dit, “no és possible avançar” a l’Equador per l’activitat d’una Assemblea que no duu a terme tasques de “fiscalització” sinó que es limita a l’obstrucció.

La dissolució del president, ha comportat que s’hagin desplegat els militars i que hagin impedit als parlamentaris d’entrar a l’Assemblea equatoriana.

El judici es basa en una acusació per emblanquiment de capitals que deriva d’un acord signat per l’empresa pública Flopec i que hauria causat al país un perjudici d’uns 6,1 milions de dòlars. El contracte en qüestió segueix vigent, encara que es va signar el 2020, durant el govern de Lenín Moreno, cosa que ha recordat Lasso.

L’oposició ja havia qüestionat la possible ‘mort creuada’ abans del decret de Lasso. Per a l’ex-president Rafael Correa, que exiliat a Bèlgica continua sent una destacada veu opositora, “el que fa Lasso és il·legal”, ja que “òbviament no hi ha cap commoció interna” sinó un judici polític en marxa “en aplicació de la Constitució”.

Tot i això, sí que ha cridat a aprofitar la votació: “És la gran oportunitat per deslliurar-nos de Lasso, del seu govern i de les seves assembleistes de lloguer i recuperar la pàtria”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor