S’ha mort Boris Pahor, referent de la literatura eslovena i supervivent dels camps nazis

  • La seva novel·la autobiogràfica 'Necròpolis' és un dels testimonis més punyents dels horrors de la guerra i dels camps d'extermini

VilaWeb
Redacció
30.05.2022 - 12:08
Actualització: 30.05.2022 - 20:32

L’escriptor eslovè i supervivent dels camps de concentració nazis, Boris Pahor, s’ha mort a cent vuit anys a la seva ciutat natal, Trieste. La seva novel·la autobiogràfica Necròpolis (Pagès Editors) és un dels testimonis més punyents dels horrors de la guerra i dels camps d’extermini.

Pahor, que fou perseguit per la seva ascendència eslovena i per la seva militància antifeixista, va lluitar al costat dels partisans iugoslaus, fins que el 1944 va ser delatat i detingut. En la part final de la guerra va passar pels camps de Struthof-Natzweiler, Dachau, Dora, Bergen-Belsen i Buchenwald. Posteriorment, fou proscrit a la Iugoslàvia de Tito.

Convertit en un símbol de la resistència, Pahor sempre va escriure en eslovè i ha llegat una trentena d’obres de ficció i de no-ficció. Cal recordar que Necròpolis, la seva obra més important, es va publicar el 1966, però no va rebre atenció mundial fins gairebé vint anys després quan va ser traduït a l’italià.

El 1992, l’acadèmia eslovena va voler reconèixer la seva obra i influència sobre la literatura d’Eslovènia atorgant-li el premi Prešeren, el principal guardó literari del país. Més endavant, el govern francès el va reconèixer amb la Legió d’Honor i l’italià amb l’Ordre de la Llibertat.

“L’escriptor Boris Pahor s’ha mort. Era un pilar i un defensor de la literatura eslovena, un lluitador pels drets de les minories i un gran opositor dels tres totalitarismes —feixisme, nazisme i comunisme—, que va sofrir durant la seva vida”, ha piulat el Ministeri de Cultura eslovè.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor