01.10.2022 - 09:15
|
Actualització: 01.10.2022 - 12:54
El periodista i escriptor Àngel Casas s’ha mort aquesta matinada a setanta-sis anys, segons que ha informat Catalunya Ràdio. Casas ha estat pioner en el gènere de l’entrevista, sobretot en programes com ara Àngel Casas Show, Un día es un día i Senyores i senyors. A partir del 2013, va començar a tenir afeccions greus de salut. Enmig de la pandèmia de la covid, li van haver d’amputar les cames a causa d’una malaltia circulatòria, la calcifilaxi. Casas ha estat un home estimat i reconegut arreu de Catalunya, destacat per la ironia i el sarcasme, i pioner en la llengua catalana i els programes innovadors en mitjans de comunicació.
⚠️ #ÚLTIMAHORA | Ha mort Àngel Casas als 76 anys
👉 https://t.co/dZz08VFw4D pic.twitter.com/OvtoIbOZyH
— El suplement (@elsuplement) October 1, 2022
La seva carrera va començar a Ràdio Juventud, d’on passà a Ràdio Barcelona. Entre els programes que va presentar s’inclou Trotadiscos, que va obtenir un premi Ondas el 1972. El 1978 va dirigir a Ràdio 4 un dels primers programes en català, La clau i el duro, en què descobria llocs divertits de Barcelona. Va fer el salt a la televisió l’any 1977, al programa musical Popgrama, de Televisió Espanyola. Tres anys després, va presentar Musical Express, un espai dedicat a difondre corrents musicals aliens als sons més comercials. L’any 1984, arran del naixement de TV3, va començar a treballar-hi, i es va convertir en l’estrella del programa Àngel Casas Show (1984-1988). Amb el programa va guanyar el premi Antena de Oro de televisió del 1984 i el premi Ondas (Nacionals de Televisió) el 1986. El periodista també ha presentat el magazín El sermón, de cadena SER, Un día és un día, Tal cual, Los unos y los otros (1994-1995) i Esto es lo que hay (1995-1996)a TVE. També ha estat director de Barcelona TV, presentador d’uns quants programes de ràdio i ha escrit dues novel·les: La Nova Cançó (1976) i Canet Rock (1976).
VilaWeb va entrevistar Casas el desembre del 2021 per fer un repàs de la seva vida, la visió política i l’actitud davant la malaltia. Deixa això, sobre la mort: “Perquè la mort hi és. La mort fa moure la vida. La gent per què creu en un deu o en un altre? Perquè vol garantir la vida eterna.” I també comentava, amb ironia: “Arribarà un dia que els catalans es moriran, però ressuscitarem i anirem al cel, i crearem una independència al cel mateix. Imagina’t com viurem de bé. Sóc molt gran perquè m’expliquin històries inviables.”
La seva darrera etapa com a professional de la comunicació la va passar a Betevé, en aquest cas com a director del canal, després d’haver guanyat un concurs públic. Casas va ser-ne el director del 2008 al 2014, una etapa durant la qual es va estrenar la ràdio municipal centrada en la informació local, Barcelona FM, amb seu i sinergies compartides amb la televisió.
El Sense Ficció de TV3 va fer un programa especial l’octubre del 2021 dedicat a la figura de Casas, fent un recull d’alguns dels grans moments dels seus programes.