S’ha mort el periodista i escriptor Àngel Casas a setanta-sis anys

  • Ha estat pioner en el gènere de l'entrevista, sobretot en programes com ara 'Àngel Casas Show', 'Un día es un día' i 'Senyores i senyors' · Feia anys que arrossegava afeccions de salut

VilaWeb
Redacció
01.10.2022 - 09:15
Actualització: 01.10.2022 - 12:54

El periodista i escriptor Àngel Casas s’ha mort aquesta matinada a setanta-sis anys, segons que ha informat Catalunya Ràdio. Casas ha estat pioner en el gènere de l’entrevista, sobretot en programes com ara Àngel Casas ShowUn día es un día i Senyores i senyors. A partir del 2013, va començar a tenir afeccions greus de salut. Enmig de la pandèmia de la covid, li van haver d’amputar les cames a causa d’una malaltia circulatòria, la calcifilaxi. Casas ha estat un home estimat i reconegut arreu de Catalunya, destacat per la ironia i el sarcasme, i pioner en la llengua catalana i els programes innovadors en mitjans de comunicació.

La seva carrera va començar a Ràdio Juventud, d’on passà a Ràdio Barcelona. Entre els programes que va presentar s’inclou Trotadiscos, que va obtenir un premi Ondas el 1972. El 1978 va dirigir a Ràdio 4 un dels primers programes en català, La clau i el duro, en què descobria llocs divertits de Barcelona. Va fer el salt a la televisió l’any 1977, al programa musical Popgrama, de Televisió Espanyola. Tres anys després, va presentar Musical Express, un espai dedicat a difondre corrents musicals aliens als sons més comercials. L’any 1984, arran del naixement de TV3, va començar a treballar-hi, i es va convertir en l’estrella del programa Àngel Casas Show (1984-1988). Amb el programa va guanyar el premi Antena de Oro de televisió del 1984 i el premi Ondas (Nacionals de Televisió) el 1986. El periodista també ha presentat el magazín El sermón, de cadena SER, Un día és un día, Tal cual,  Los unos y los otros (1994-1995) i Esto es lo que hay (1995-1996)a TVE. També ha estat director de Barcelona TV, presentador d’uns quants programes de ràdio i ha escrit dues novel·les: La Nova Cançó (1976) i Canet Rock (1976).

VilaWeb va entrevistar Casas el desembre del 2021 per fer un repàs de la seva vida, la visió política i l’actitud davant la malaltia. Deixa això, sobre la mort: “Perquè la mort hi és. La mort fa moure la vida. La gent per què creu en un deu o en un altre? Perquè vol garantir la vida eterna.” I també comentava, amb ironia: “Arribarà un dia que els catalans es moriran, però ressuscitarem i anirem al cel, i crearem una independència al cel mateix. Imagina’t com viurem de bé. Sóc molt gran perquè m’expliquin històries inviables.”

La seva darrera etapa com a professional de la comunicació la va passar a Betevé, en aquest cas com a director del canal, després d’haver guanyat un concurs públic. Casas va ser-ne el director del 2008 al 2014, una etapa durant la qual es va estrenar la ràdio municipal centrada en la informació local, Barcelona FM, amb seu i sinergies compartides amb la televisió.

El Sense Ficció de TV3 va fer un programa especial l’octubre del 2021 dedicat a la figura de Casas, fent un recull d’alguns dels grans moments dels seus programes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor