06.11.2018 - 13:14
|
Actualització: 06.11.2018 - 16:43
La comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 contra Catalunya s’ha constituït avui al parlament, presidida pel diputat de JxCat Antoni Morral. El vice-president és el diputat de la CUP Carles Riera i la secretària, Gemma Espigares, d’ERC. Ciutadans s’ha negat a participar en la sessió constitutiva. Morral ha anunciat que la primera sessió de la comissió seria el 20 de novembre, quan s’abordaria el pla de treball i la relació de persones que hi hauran de comparèixer. De fet, els grups tindran fins al 16 de novembre per a presentar les propostes. Morral ha animat a fer una feina eficaç i responsable i ha explicat que les sessions hauran de servir per a explicar els impactes del 155 en els àmbits polític, institucional, social i econòmic.
En el torn obert als grups, Santi Rodríguez (PP) ha demanat a la resta de diputats que, per ‘economia processal’, fessin públiques les conclusions de la comissió que ‘ja tenen redactades’. ‘Estalviarem moltes hores, tret que l’objectiu de la trobada sigui fer un escarn públic’, ha dit.
Des del grup republicà, Magda Casamitjana, i des de JxCat, Gemma Geis, han respost a Rodríguez que no hi havia cap conclusió prèvia i han fet una crida a la pluralitat i a escoltar les opinions de tots els grups. ‘No busquem culpables, sinó saber què va passar i què no’, ha dit Casamitjana. ‘Màxima col·laboració amb la mesa i amb tots els grups. Cap conclusió per escrit ni voluntat d’escarn, sinó de saber i conèixer els danys’, ha afegit Geis.
En el seu torn, la diputada de Catalunya En Comú – Podem Elisenda Alamany ha recordat que Podem va presentar un recurs d’inconstitucionalitat al congrés espanyol contra l’aplicació del 155 i ha dit que tenien la voluntat de saber si els qui defensaven les lleis es van adequar a la constitució espanyola. Amb tot, ha fet una crida a treballar plegats per tenir uns compareixents i unes conclusions tant plurals com fos possible.
La diputada del PSC Alicia Romero ha dit que tant important eren les conseqüències com les causes i ha demanat una mirada oberta per saber si també hi havia hagut alguna conseqüència positiva.
Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera ha constatat que l’estat espanyol va rebaixar el nivell de democràcia a Catalunya. I per això ha optat per valorar si les decisions que es van prendre van representar alguna irregularitat o il·legalitat.