15.12.2022 - 21:40
|
Actualització: 15.12.2022 - 22:39
L’escàndol de corrupció Catargate es fa com més va més gros. Tot i que d’entrada Catar va acaparar l’atenció mediàtica, la investigació de la fiscalia de Milà i els documents filtrats a la premsa italiana indiquen una connexió euro-marroquina en la trama. Segons aquestes informacions, el règim alauita va subornar eurodiputats a canvi que defensessin els seus interessos polítics al Parlament Europeu. Unes sospites que prenen encara més força ara que Francesco Giorgi, parella de l’ex-vice-presidenta de l’eurocambra Eva Kaili, ha confessat la seva implicació en la trama de suborns en el Parlament Europeu que esquitxa el Marroc i Catar, segons el diari belga Le Soir i l’italià La Repubblica.
L’ex-eurodiputat italià Pier Antonio Panzeri, ja detingut, va rebre diners i “regals” entre el 2005 i el 2019 del Marroc, segons que informen uns quants mitjans italians, alemanys i belgues. La policia belga ha escorcollat les residències de la família a Milà i Calusco d’Adda, prop de Bèrgam. Els agents hi han confiscat equips informàtics, documents i 17.000 euros en efectiu. També han comprovat els comptes corrents i els béns de la família.
Segons que publica el mitjà flamenc De Morgen, els serveis secrets belgues tenen la vista posada sobre Panzeri d’ençà del 2021. Aquell any, els agents van entrar al domicili de l’ex-diputat italià perquè consideraven que hi podia haver un risc d’ingerència estrangera amb la implicació de Panzeri. A partir de llavors, la fiscalia belga va començar-ne el seguiment i va obrir diligències.
Ara tant la dona de Panzeri com la filla, totes dues sota arrest domiciliari, són acusades de complicitat en una organització criminal, corrupció i emblanquiment de diners. Les autoritats belgues en demanen l’extradició. En les converses que ha escoltat la policia, la filla de Panzeri i la dona lamenten que enguany no han pogut gastar-se 100.000 euros en les vacances, com sí que van fer l’any passat. La setmana que ve, si volen evitar l’extradició a Bèlgica, hauran de demostrar que els 17.000 euros en efectiu trobats a casa seva provenen d’una font legítima.
Segons la fiscalia, no únicament estaven al cas de la corrupció de Panzeri, sinó que fins i tot van “participar en el transport dels regals” que, presumptament, segons Le Soir, van rebre de l’ambaixador del Marroc a Polònia, Abderrahim Atmoun. En una fotografia amb Panzeri publicada a Facebook el 2016, Atmoun diu: “Amb el meu amic Pier Antonio Panzeri, diputat europeu i president de la Delegació per a les Relacions amb els Països del Magrib, que em visita amb motiu de les eleccions legislatives.”
Però aquella no era la primera visita de Panzeri al Marroc. Tal com recorda Le Soir, el 2013, l’eurodiputat italià va visitar Atmoun al Marroc, en companyia de Marc Tarabella, polític belga del Partit Socialista. L’any 2015, l’eurodiputat italià va esdevenir president de la comissió Unió Europea-Magrib. Panzeri és, a més, fundador i president de l’organització de drets humans Fight Impunity, en què treballava Francesco Giorgi.
Panzeri i Giorgi van estar en contacte amb el servei d’intel·ligència exterior marroquí, la Direcció General d’Estudis i de Documentació (DGED) i amb Abderrahim Atmoun, segons Le Soir i la Reppublica. Tanmateix, a banda de l’ambaixador de Rabat a Polònia, les informacions dels mitjans indiquen que també hi ha implicats dos agents del servei d’intel·ligència marroquina.
L’ex-eurodiputada portuguesa del grup socialista, Ana Gomes, ha trencat el silenci sobre la implicació del Marroc al Catargate i ha escrit a Twitter: “Gilles Pargneaux és el lobbista més descarat del Marroc que he conegut al Parlament Europeu. Com a eurodiputat, també solia presentar-se com a ‘conseiller de Sa Majesté le Roi’. No el van investigar mai? Doncs l’hauria d’haver investigat.”
En la mateixa línia, el periodista i ex-diplomàtic marroquí Ali Lmrabet deia en una entrevista a VilaWeb sobre tres dirigents socialistes espanyols: “Zapatero, Miguel Ángel Moratinos i José Bono s’han convertit oficialment en lobbistes del Marroc. Visiten el país cada mes. D’aquests tres, un s’acaba de comprar una casa a Tànger. Crec que hi ha un vist-i-plau del govern espanyol perquè es converteixin en lobbistes al Marroc. Hi ha una gran operació del PSOE quant a les relacions amb el Marroc. Han anat més lluny que cap altre govern.”
Ana Gomes també va piular: “No és Catar i prou. El Marroc també hauria finançat Antonio Panzeri i amics des de fa temps. Es veu molt clar en les resolucions frustrades al Parlament Europeu sobre el Sàhara Occidental i drets humans al Marroc. No puc comptar les baralles que vam tenir sobre aquests temes…”
“És un comentari generalitzat que, durant les sessions plenàries, l’ambaixada marroquina té pràcticament una oficina permanent al bar dels eurodiputats”, ha escrit l’eurodiputat de Podem Miguel Urban en un enfilall a Twitter. Urban també ha explicat que el grup socialista va impedir que l’activista sahariana Sultana Khaya fos finalista del premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència. “Estava tot fet, jo no creia que fossin capaços de votar la colpista Jeanine Añez i alinear-se amb Hermann Tertsch i Vox. I ho van fer. Les noves informacions poden explicar allò que és incomprensible políticament”, ha dit en un directe de Twitch.
Los icebergs solo enseñan la punta. Ni es solo Qatar ni algunos eurodiputados. Se abrieron los cajones. Fluyen los nombres. Especialmente uno: Marruecos
Curioso que todas estas noticias internacionales apenas tengan eco en la prensa española. Hilemos pic.twitter.com/N03qkna1OI
— Miguel Urbán Crespo (@MiguelUrban) December 14, 2022
Tal com expliquen els eurodiputats mateixos, els suborns a eurodiputats es van fer a canvi de defensar el Marroc en la qüestió tabú per excel·lència, el seu domini del Sàhara Occidental. Però no és l’únic interès del regne alauita a Europa. Aquests darrers anys, les relacions Rabat-Brussel·les han abordat qüestions com el control migratori, la lluita antiterrorista i els acords pesquers.
De moment, el jutge ha mantingut la presó preventiva per a Panzeri i Francesco Giorgi. El tribunal italià decidirà la setmana vinent si trasllada la dona de Panzeri i la filla a Bèlgica. Atesa la magnitud dels esdeveniments, la Unió Europea diu que resta pendent que la investigació de la justícia belga “aporti fets provats” sobre el Catargate abans de prendre cap mesura diplomàtica.