S’ha mort Ester Xargay, la poeta inconformista

  • Era una artista inconformista que va experimentar amb les paraules i les imatges i va formar un duet únic amb Carles Hac Mor

VilaWeb
Redacció
19.01.2024 - 09:50
Actualització: 19.01.2024 - 15:03

La poeta Ester Xargay s’ha mort a seixanta-tres anys. Artista inconformista, durant la seva carrera va tenir un esperit avançat en l’àmbit de les lletres i va experimentar amb les paraules i també amb les imatges. I tot i que destacava que la funció de l’art era sobrera, Xargay sempre reivindicava el valor de la figura de l’artista. “Pot fer tot allò que vulgui i això també vol dir que es pot permetre de no fer allò que no vol fer”, explicava en una entrevista a VilaWeb.

El comiat serà demà a les 12.00 en una cerimònia al Tanatori Àltima de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). A més, la vetlla serà dues hores abans al mateix lloc.

Nascuda a Sant Feliu de Guíxols (1960), es va criar a l’estat francès i va tornar a Catalunya a divuit anys, on es va llicenciar en història de l’art per la Universitat de Barcelona i es va convertir en un emblema de la poesia trencadora, tot explorant noves fronteres amb el vídeo-art i les performances.

Entre la seva obra trobem els llibres de poesia: Els àngels soterrats (Cafè Central, 1990); Les flaires del galliner, poema desplegable sobre collage de Pere Noguera (revista/plaquette l’Avioneta, Albert Ferrer Editor, novembre 1993 i reeditat dins el llibre Trenca-sons); Darrere les tanques, amb pròleg d’Annie Bats i dibuixos d’Humberto Rivas i Andrés Hispano (el Tall Editorial, 2000); Trenca-sons, llibre en vuit parts, amb fotografies de Gemma Nogueroles, imatges digitals d’Eugenio Tisselli i collage de Pere Noguera (Llibres del Segle, 2002); Ainalar, els Ulls de Tirèsies 18 (Cafè Central, 2005); Eixida al sostre, poesia d’Ester Xargay, imatges de Vicenç Viaplana, col·lecció la Imatge que Parla (Arola Editors, 2009); Infinitius, col·lecció la Fosca 30 (Lleonard Muntaner, 2017); Desintegrar-se, premi de poesia Cadaqués a Rosa Leveroni (Meteora, 2019).

En termes d’experimentació, cal ressaltar el seu vincle i col·laboració amb l’escriptor Carles Hac Mor, amb qui va formar una parella creativa i transgressora. Entre més obres, van coescriure els llibres de poemes Un pedrís de mil estones (1992), Epítom infra nu o no: ombres de poemes de Marcel Duchamp (1997), Zooflèxia (el bestiari més veritable de tots) (2007) i Fissura, llibre ‘migpartit’ (2008). El duet també es va endinsar en el món de la ficció, el teatre i el vídeo-art.

Més enllà del món de l’art, Xargay també va col·laborar amb mitjans, com ara l’Avui, el Temps, Papers d’Art i Reduccions, i va rebre guardons, com ara el premi Espais a la Crítica d’Art i el premi de poesia Cadaqués a Rosa Leveroni.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor