20.08.2024 - 11:15
|
Actualització: 20.08.2024 - 13:06
Maria Branyas, la persona més gran del món, es va morir ahir a cent disset anys a Olot. Coneguda a les xarxes socials com la superàvia catalana, Branyas es va convertir el 2019 en la persona més longeva del país i, un any després, va rebre molta atenció mediàtica quan va superar la covid en ple auge de la pandèmia. D’aleshores ençà, es va convertir en una de les figures més estimades de l’entorn digital arran dels piulets costumistes que publicava la seva família.
La Maria Branyas ens ha deixat. Ha mort com ella volia: mentre dormia, tranquil·la i sense dolor.
Fa uns dies ens deia:
“Un dia me n’aniré d’aquí. No tornaré a provar cafè, ni a menjar iogurt, ni a acaronar a la Fada…, deixaré també els meus records, les meves reflexions… 👇— Super Àvia Catalana (@MariaBranyas112) August 20, 2024
i deixaré d’existir en aquest cos. Un dia que desconec, però que està molt a prop, aquest llarg viatge haurà acabat. La mort em trobarà gastada d’haver viscut tant, però vull que em trobi somrient, lliure i satisfeta.” La recordarem sempre pels seus consells i la seva bondat.
— Super Àvia Catalana (@MariaBranyas112) August 20, 2024
Branyas, segons les dades de Gerontology Research Group, era la vuitena persona més longeva de la història. De fet, el doctor Manel Esteller, referent internacional en la recerca epigenètica, encapçala una investigació sobre els secrets de la longevitat en què es van fer servir mostres d’ADN de Branyas. “Estudiem tot allò que podem d’ella”, explicava a VilaWeb.
De San Francisco a Catalunya
Maria Branyas va néixer el 4 de març de 1907 a San Francisco, Califòrnia. El seu pare, Josep Branyas, havia anat a Mèxic per continuar el negoci d’un oncle. Després d’haver passat per Califòrnia, la família es va establir a Nova Orleans, on Josep Branyas va fundar la revista Mercurio. Editada en castellà, publicava texts d’autors de renom, com ara Miguel de Unamuno, i contenia il·lustracions de Ramon Casas.
La família Branyas va retornar a Catalunya quan ella tenia set anys, en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX. “Vam arribar amb vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics, vam haver d’anar per les Açores i per Cuba”, relatava.
Un any més tard, el seu pare es va morir d’una malaltia respiratòria i la mare, Teresa Morera, va decidir que la família romangués a viure a Barcelona, tot i que després es van traslladar a Banyoles. El 16 de juliol de 1931, Maria Branyas es va casar amb el metge Joan Moret al santuari dels Àngels (Gironès), al massís de les Gavarres.
Amb el pas dels anys, ha vist morir pares, germans i fins i tot un fill, l’August, el 2019, quan tenia vuitanta-set anys. El maig del 2020, Branyas es va convertir en la persona més gran del món a sobreviure la covid-19; ja en tenia 113. La seva família ha volgut compartir, a X, una de les seves darreres reflexions: “Vull que la mort em trobi somrient, lliure i satisfeta.”