Mor l’escriptora Xohana Torres

  • L'escriptora i membre de la Reial Acadèmia Gallega (RAG) Xohana Torres (Santiago de Compostel·la, 1931) ha mort el dimarts als 85 anys edat a Vigo. La capella ardent romandrà oberta en el Tanatori Vigo Memorial, on serà incinerada a les 21,30 hores.

VilaWeb
Redacció
13.09.2017 - 10:24

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 13 (EUROPA PRESS)

L’escriptora i membre de la Reial Acadèmia Gallega (RAG) Xohana Torres (Santiago de Compostel·la, 1931) ha mort el dimarts als 85 anys edat a Vigo. La capella ardent romandrà oberta en el Tanatori Vigo Memorial, on serà incinerada a les 21,30 hores.

D’això ha informat aquest dimecres la RAG, que ha lamentat la mort d’aquesta autora, a la qual recorda com “una de les veus més destacades de les lletres gallegues contemporànies que van créixer en la postguerra”. La seva obra inclou la poesia, la narrativa, l’assaig i la literatura infantil.

Xohana Torres va néixer a Santiago el 22 de novembre de 1931 i es va criar a Ferrol, on estava destinat com a marí el seu pare. La RAG ha recordat que l’escriptora també té arrels en terres de l’Avia, on la seva àvia, Lola, li va ensenyar “la parla gallega més íntima i la cultura popular”. Precisament, a ella està dedicat l’últim llibre de Xoaha, ‘Elexías a Lola (2016)’.

Va publicar els seus primers versos sent adolescent en la revista de l’institut. Algun d’ells, com ‘Soidá’, formarien part del seu primer llibre, igual que ‘Nai’, que va donar a conèixer el 1953 en la revista ‘Aturuxo’ animada per Ricardo Carballo Calero, el seu professor d’Història i Literatura en el batxillerat.

El 1955 va rebre primer el premi de poesia de l’Associació de Premsa de Vigo, compartit amb Celso Emilio Ferreiro, per un altre poema, ‘A nosa primaveira: toxos’, i el 1957 va publicar el seu primer llibre, ‘Do sulco(1957)’, en la col·lecció de poesia Illa Nova de Galaxia, acabada de crear per acollir les noves veus de les lletres gallegues.

Com a poeta, va publicar també ‘Estación ao mar (1980)’, Premi de la Crítica espanyola el 1981, ‘Tempo de ría (1992)’ i ‘Poesías reunidas (1957-2001)’, així com ‘Elexía a Lola (2016)’. Com a dramaturga, la RAG ha destacat les seves contribucions al teatre de la postguerra amb ‘A outra banda do Iberr (1965)’, guanyadora del Premi Castelao do Teatre Galego de l’Agrupació Cultural O Galo, i ‘Un hotel de primeira sobre o río (1968)’.

Va signar també la novel·la ‘Adios, María (1971)’, Premi Galícia del Centre Gallec de Buenos Aires; i, ja en el camp de la literatura infantil, ‘Polo mar van as sardines (1968)’ i ‘Pericles e a balea (1984)’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor