S’ha mort l’escriptor Víctor Mora, novel·lista i guionista del ‘Capitán Trueno’

  • La seva obra va ser traduïda a uns quants idiomes

VilaWeb

ACN

17.08.2016 - 19:08
Actualització: 17.08.2016 - 22:19

L’escriptor barceloní Víctor Mora, pare del personatge de còmic ‘El Capitán Trueno’, s’ha mort aquesta matinada a 85 anys, segons que han confirmat la Fundació Víctor Mora i l’Ajuntament de l’Escala (l’Alt Empordà), on es troba la fundació. A banda del ‘Capitán Trueno’, Mora va crear més personatges de còmic destacables del tardofranquisme, com ara ‘El Jabato’, ‘El Corsario de Hierro’ i ‘El cosaco verde’. Mora havia treballat a l’editorial Bruguera des dels anys 50 del segle passat i a banda de la faceta d’historietista era autor d’una trentena de llibres, novel·les i contes en castellà, català i francès.

Militant d’esquerres, Mora havia estat exiliat a França quan fugia de la dictadura franquista. Nascut a Barcelona i de formació autodidacta (va deixar l’escola a onze anys), va aprendre llegint llibres d’aventures i còmics. A vint anys va ser contractat per l’editorial Bruguera de redactor i traductor, on va crear, entre més, els personatges de còmic ‘El Capitán Trueno’ i ‘El Jabato’, que li donaren fama pertot Espanya.

Com a escriptor, la primera novel·la que va publicar va ser ‘Els plàtans de Barcelona’, censurada per la dictadura i publicada en francès el 1966 a París. Fins el 1972 no es va publicar en català. Es tracta de la primera part d’una trilogia que va completar amb ‘París flash-back’, el 1978, i ‘El tramvia blau’, el 1985.

Segons una nota de premsa conjunta de la Fundació Víctor Mora i l’Ajuntament de l’Escala, tota la seva obra esdevé un retrat del segle XX ‘des d’una òptica progressista i sense concessions’. Mora ha estat traduït a l’alemany, el búlgar, el castellà, el francès, l’hongarès, el portuguès, el romanès, el rus i el txec.

En el vessant polític, va militar al PSUC, fet que el va dur a la presó el 1957 i a l’exili a França entre el 1963 i el 1968. El 1991 el govern francès el va nomenar Cavaller de l’Orde de les Arts i les Lletres. El 1997 li van concedir la Creu de Sant Jordi.

La vila de l’Escala acull la Fundació Víctor Mora, constituïda fa deu anys, amb el propòsit de preservar, difondre i propiciar l’estudi de l’obra de Víctor Mora en tots els seus vessants. Enguany, el premi de narrativa breu Víctor Mora es farà per 18a vegada.

La vetlla es durà a terme al tanatori de la Ronda de Dalt, sala 5, de Barcelona, aquest dijous de 10.00 a 22.00 h. I la cerimònia, divendres a les 10.30 h, al mateix tanatori.

Tant els responsables de la fundació com els de l’Ajuntament de l’Escala han expressat el ‘més sentit condol’ a la família i amics de Víctor Mora, ‘tot un referent cultural del país’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor