S’ha mort l’escriptor Juan Marsé a 87 anys

  • Considerat un dels principals retratistes de la Barcelona de postguerra, deixa un llegat literari cabdal amb obres com 'Últimas tardes con Teresa' i 'Ronda del Guinardó'

VilaWeb

Redacció

19.07.2020 - 10:37
Actualització: 19.07.2020 - 17:47

L’escriptor barceloní Juan Marsé ha mort a 87 anys. Considerat un dels principals retratistes de la Barcelona de postguerra –sobretot dels barris del Carmel, el Guinardó i Gràcia–, deixa un llegat literari cabdal amb obres com Últimas tardes con Teresa i Ronda del Guinardó.

Marsé va començar a escriure al finals dels cinquanta, quan col·laborava amb les revistes Ínsula i El Ciervo. I poc després, el 1959, va rebre el seu primer premi per Nada para morir. Tanmateix, l’èxit no li va arribar fins la publicació de Les últimes tardes amb Teresa (1966) i L’obscura història de la cosina Montse (1970).

Ambdues novel·les destaquen per l’ànima social i el retrat d’una Barcelona trista i empobrida. Malgrat això, l’escriptor fa un ús preponderant de la ironia i de la caricaturització, que s’acosta al realisme màgic.

El 1973 va publicar una altra de les obres més celebrades, Si te dicen que caí. Ara bé, pel retrat que feia de la postguerra, els censors franquistes la van condemnar i al principi es va publicar a Mèxic.

El 1978 va guanyar el premi Planeta per La muchacha de las bragas de oro i, més tard, el Ciutat de Barcelona per la Ronda del Guinardó (1984). El 2008 va rebre finalment el premi Cervantes, el guardó més rellevant de la llengua espanyola.

Uns anys abans es va erigir com un dels fundadors del Foro Babel (1996), un grup de pressió que volia afavorir l’ús de l’espanyol al Principat. Així mateix, es va posicionar molt clarament en contra de la independència aquests darrers anys de vida.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor