Mor el fotògraf Marc Riboud, autor de la imatge de la dona amb una flor davant d’un fusell

  • El fotògraf Marc Riboud, autor de mítiques imatges com la d'una dona subjectant una flor front a forces policials amb fusells en una manifestació contra la guerra del Vietnam o la d'un pintor en la Torre Eiffel, ha mort als 93 anys com a conseqüència d'una llarga malaltia, segons ha anunciat l'agència Magnum.

VilaWeb
Redacció
31.08.2016 - 14:28

MADRID, 31 (EUROPA PRESS)

El fotògraf Marc Riboud, autor de mítiques imatges com la d’una dona subjectant una flor front a forces policials amb fusells en una manifestació contra la guerra del Vietnam o la d’un pintor en la Torre Eiffel, ha mort als 93 anys com a conseqüència d’una llarga malaltia, segons ha anunciat l’agència Magnum.

Riboud, un dels primers membres de Magnum, va néixer el 1923 a Saint-Genis-Laval, al voltant de Lió. El fotògraf en potència va prendre les seves primeres imatges el 1937, en l’Exposició Universal de París, utilitzant una càmera Kodak de butxaca que li va regalar el seu pare.

Durant la Segona Guerra Mundial, Riboud es va unir a la resistència i, després de la guerra, va estudiar enginyeria abans de decidir-se per la fotografia. La seva coneguda instantània d’un pintor en la Torre Eiffel va aparèixer en la revista ‘Life’ el 1953, la seva primera publicació, cosa que va suposar una invitació d’Henri Cartier-Bresson i Robert Capa per unir-se a Magnum Photos.

La prolífica producció de Riboud inclou més de 30 llibres, amb el seu treball seminal que cobreix la Revolució Cultural a la Xina, el Tibet o el Japó, i també algunes de les grans escenes clàssiques de la vida parisenca i de les seves fotografies icòniques de les protestes contra la guerra del Vietnam a Washington DC.

El 1955 va viatjar per carretera des del Pròxim Orient i Afganistan a l’Índia, on va ser durant un any abans de reprendre el seu viatge cap a l’aquest, fins a arribar a Calcuta i la Xina. En la dècada del 1960, va cobrir zones de conflicte de l’URSS, Algèria i Àfrica subsahariana, a més del Vietnam, i va ser un dels pocs fotògrafs als quals se’ls va permetre l’entrada.

El treball de Riboud s’exhibeix a tot el món i ha rebut nombrosos premis. Alhora, el fotògraf va donar 192 gravats originals realitzats entre 1953 i 1977 per al Museu Nacional d’Art Modern (Centre Georges Pompidou) a París.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor