02.01.2019 - 00:05
|
Actualització: 02.01.2019 - 08:32
El compositor Joan Guinjoan s’ha mort aquest dimarts a 87 anys. L’artista de Riudoms (Baix Camp) ha estat un dels majors referents de la música contemporània a Catalunya. Es va formar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i a l’École Normale de Musique de París. El seu catàleg consta de més de cent partitures i al llarg de la seva trajectòria va dirigir prestigioses orquestres arreu del món.
Així mateix, Guinjoan va destacar en el camp de la musicologia i la crítica musical al Diari de Barcelona –entre 1964 i 1970– i va ser co-fundador i director fins 1994 del Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània.
Guinjoan va rebre nombrosos premis de composició com el Reina Sofía; els Premis Nacionals de Música, tant de la Generalitat de Catalunya com del Ministeri de Cultura espanyol, o el Ciutat de Barcelona. També va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts i fou nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Entre els seus concerts simfònics destaquen ‘Verbum’, ‘Sincrotró-Alba’ i les obres per a violoncel. El 2004, va estrenar al Liceu la seva òpera Gaudí, i, el 2012, amb motiu del seu vuitantè aniversari, es van fer una sèrie d’actes i concerts d’homenatge en els principals auditoris de l’estat, entre els quals destaca el programa Carta Blanca que li va dedicar l’Orquestra Nacional d’Espanya.
‘El primer dia del 2019 ens deixa una notícia trista. Ha mort Joan Guinjoan, una de les figures clau de la creació musical a casa nostra i un dels nostres grans ambaixadors culturals a tot el món. Ens deixa un catàleg extens i polièdric que tenim el deure de continuar difonent’, ha destacat el Departament de Cultura del govern en el seu missatge a Twitter.
El primer dia del 2019 ens deixa una notícia trista. Ha mort Joan Guinjoan, una de les figures clau de la creació musical a casa nostra i un dels nostres grans ambaixadors culturals arreu del món. Ens deixa un catàleg extens i polièdric que tenim el deure de continuar difonent.
— Cultura (@cultura_cat) January 1, 2019