Es mor el president de Tunísia, Beji Caid Essebsi

  • La mort del primer president democràtic del país aboca incertesa a les eleccions previstes a la tardor

VilaWeb

Redacció

25.07.2019 - 17:38
Actualització: 25.07.2019 - 20:50

El president de Tunísia, Beji Caid Essebsi, s’ha mort aquest dijous als 92 anys en un hospital militar de Tunis, on va ingressar a última hora d’aquest dimecres, segons ha informat la Presidència en un comunicat.

Al juny, es va passar una setmana hospitalitzat després de ser ingressat ‘en estat greu’. Des que va rebre l’alta médica, el passat 1 de juliol, només havia aparegut en públic dues vegades.

Essebsi ha estat el primer president escollit democràticament a Tunísia, el país on van nèixer les anomenades primaveres àrabs i l’únic que ha estat capaç reeixir una transició democràtica. Va arribar al càrrec l’any 2014 com a líder del partit conservador laic Nidaa Tounes. Havia anunciat que no es presentaria a la reelecció en els comicis del proper mes de novembre pels problemes de salut que arrossegava.

Tanmateix la presidència no era pas el primer càrrec d’estat que assumia Essebsi. Havia ocupat diverses responsabilitats en els governs de Habib Bourguiba, el pare de la independència tunisiana. Precisament, fa pocs mesos la Instància de la Veritat i la Dignitat —l’instància pública que investiga els crims i abusos durant les dictadures de Bourguiba i Ben Alí— l’havia acusat de complicitat en les tortures i abusos comesos en l’epoca de Bourguiba, arran de les seves responsabilitats com a ministre d’Interior als anys 70.

Les eleccions legislatives, en l’aire

Amb la mort d’Essebsi, el país nord-africà celebrarà eleccions presidencials anticipades el 15 de setembre, segons ha confirmat l’autoritat electoral tunisiana. Fins aleshores, la presidència l’assumirà el president del parlament.

La mort del president de la república també complica les eleccions legislatives de l’octubre. Les forces parlamentàries van aprovar esmenes a la llei electoral per augmentar el topall electoral. Però Essebsi no va voler signar-les. Com la jove democràcia tunisiana encara no té tribunal constitucional, l’aplicació de la llei ha quedat en l’aire.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor