S’ha mort a 96 anys Manuel Cubeles i Soler, ferm defensor del català i de la cultura popular

  • Va participar en les primeres emissions radiofòniques i televisives en català durant el franquisme

VilaWeb

Redacció / ACN

19.12.2017 - 22:15
Actualització: 20.12.2017 - 00:07

Manuel Cubeles i Soler s’ha mort a noranta-sis anys, segons que ha pogut confirmar l’ACN. Va ser un ferm defensor de la cultura popular. Fundà, per exemple, esbarts dansaires, dirigí obres teatrals i coreografies de danses tradicionals catalanes. Va promoure també les primeres emissions en català per televisió (‘Mare Nostrum’ i ‘Teatre català’, a TVE) i des del 1969 va treballar a la ràdio, en les primeres emissions en català durant el franquisme i després a Ràdio 4. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Era nat a Barcelona, fill d’un pastor de la Terra Alta, que s’havia instal·lat a la ciutat com a negociant de carbó. Estudià comerç i comptabilitat. Va entrar d’aprenent a la Fundació Bernat Metge, on va amistar-se amb Pompeu Fabra i va conèixer Francesc Cambó, que li van despertar l’interès per la cultura. Combinava la feina amb estudis de música al Centre Social de Betlem i a l’Acadèmia Cots.

Va tornar ferit de la guerra del 1936-39 i va quedar coix per sempre. El 1947 va fundar l’Esbart Verdaguer, l’Esbart de Sarrià i l’Esbart Marboleny. També va col·laborar en la fundació de l’Obra del Ballet Popular el 1948, des d’on ha treballat en la investigació, creació i recuperació de les danses tradicionals catalanes. Aquests grups també van servir com a revulsiu cultural entorn de les quals es van reunir personalitats de l’època, com ara Aureli Maria Escarré, Salvador Millet i Maristany, Josep Benet i Morell, Joaquim Serra, Agustí Borgunyó, Lluís Moreno i Pallí, Alexandre Cirici i Pellicer, Josep Mainar i Jaume Picas.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor