24.09.2022 - 21:40
Quants no havíeu passat algun estiu de campaments? Trencar amb la rutina i sortir de casa, conèixer nens que immediatament es converteixen en amics, passar els dies a la natura i, quan es fa fosc, agafar la llanterna per al joc de nit. Una de les activitats més populars entre les ordides pels monitors és agrupar els infants en grups petits, dur-los al bosc i fer-los caçar unes criatures fantàstiques i molt esquives que la llegenda diu que només surten a la nit. Són els gambosins, com en diuen a la península, o mòpies, a Mallorca. Òbviament, la recerca no és mai fructífera i, després d’una estona de voltar en cercles, els monitors revelen que tot ha estat una aixecada de camisa, que aquests animalons no existeixen i que és hora d’anar a dormir. Però què passaria si un d’aquests nens que han sortit a cercar un ésser misteriós es trobés cara a cara amb allò desconegut?
IB3 estrena aquest vespre el primer dels quatre episodis de Mòpies, la primera coproducció de ficció amb TV3 i À Punt, una sèrie fantàstica amb tocs inquietants perfectament capaç d’aguantar la mirada a produccions que multipliquen el seu pressupost i que podem trobar als catàlegs de Netflix o HBO. Una història universal que arrela desacomplexadament en la nostra tradició, espais i cultura popular. Que de les nostres llegendes i folklore n’aixeca una narració que atrapa des del primer episodi encara que no les coneguis.
Mòpies ens duu a un campament d’estiu a prop del santuari de Lluc, a la serra de Tramuntana, un dels indrets més màgics de Mallorca. Hi coincideixen tres nens –en Gori, la Hilda i en Pere–; la Bel, germana adolescent d’en Pere, que no té gens de ganes de passar l’estiu envoltada de criatures; i la Judith, monitora del seu grup. Ja als primers minuts la sèrie ens ofereix imatges precioses de la serra de Tramuntana i ens deixa veure que entre els boscs frondosos s’amaga alguna cosa sobrenatural. “És una sèrie on surten nins, que la poden veure els nins, però que a mesura que avança ens adonarem que parla d’una cosa molt més complexa que no sembla”, diu Lluís Prieto, creador i director de la sèrie.
Amb els primers compassos és inevitable de pensar en la sèrie de terror fantàstic Stranger Things, una producció d’èxit de Netflix protagonitzada per una colla de nens que s’han d’enfrontar amb els monstres que amenacen el seu poble. Tot i que hi té certs elements en comú –infants protagonistes i amenaça sobrenatural–, hi ha diferències: si Stranger Things construeix el seu imaginari en la nostàlgia de la cultura pop dels anys vuitanta als Estats Units, Mòpies arrela en la terra. En les llegendes, mites i rondalles que connecten amb el caràcter mallorquí. I, malgrat tot, no és una sèrie que només els interpel·li a ells.
“A vegades tenim una tendència a fer productes de consum propi, a fer els guions des dels clixés i amb bromes internes o molt localistes, però la coproducció amb les televisions catalana i valenciana ens va ajudar a posar la justa mesura per a poder parlar de tot això sense perdre l’interès de la història universal”, diu Prieto, que reivindica l’equilibri aconseguit: “En parlam, forma part de la nostra vida i hi donam la importància que té, ni més ni manco.”
Mòpies és la darrera creació de la factoria audiovisual que és IB3, que, tot i tenir un pressupost ínfim en relació amb algunes altres televisions, ha demostrat repetidament que els pocs recursos es poden suplir amb talent. D’aquesta casa n’han sortit històries com les de Mai neva a ciutat, Pep, Amor de cans i Treufoc, sèries de qualitat i en català que, dissortadament, poca gent de fora de les Illes coneix per l’absència d’un veritable teixit audiovisual comú. Justament per això és tan bona notícia que Mòpies sigui producte de la col·laboració entre IB3, TV3 i À Punt.
La televisió de les Illes estrenarà la sèrie avui a les 21.40 i À Punt l’estrenarà durant la tardor. TV3 la reserva com a bala per a omplir de qualitat el catàleg de l’SX3, el nou canal infantil i juvenil que començarà a emetre el 10 d’octubre, i l’estrenarà a final d’any.
Quatre episodis d’una primera temporada, que podrien ser més
La sensació després d’haver vist el primer dels quatre episodis anunciats de Mòpies és que no n’hi ha prou. Ja al primer moment veiem que som davant una història amb arrels molt profundes que podria desenvolupar-se durant hores sense tenir la sensació que el xiclet s’estira massa. I si és així és perquè, tal com diu Prieto, certament el desenvolupament de la història va més enllà d’allò que veurem inicialment en pantalla.
“Vam creure que amb quatre episodis ja podríem dibuixar una primera temporada autoconclusiva sense deixar cap fil pendent de la trama principal, però la història és molt més profunda i pot arribar molt més enfora”, avança. No és garantit que hi hagi més episodis, dependrà de la rebuda del públic, però creativament Mòpies té un esquelet prou robust per a poder continuar.