17.01.2024 - 15:41
|
Actualització: 17.01.2024 - 17:44
L’Ajuntament de Montserrat (Ribera Alta), que governa PP i Vox d’ençà del mes de desembre, ha donat de baixa la subscripció a la revista Saó i a l’infantil Camacuc, totes dues escrites en català.
El regidor de cultura Juan José Rández, de Vox, assegura que objectiu no és perseguir el català, però diu que aquestes revistes fan promoció dels Països Catalans. En canvi, contractaran publicacions que, segons ells, interessen més.
La revista Saó ha rebutjat la cancel·lació de la subscripció, que titllen d’atac a la llengua, i ha fet una crida a les xarxes socials, on demana a la ciutadania la seva ajuda per assegurar la pervivència de la publicació. Afegeixen que es necessiten mitjans de comunicació en català.
Vicent Boscà, director de la revista Saó, ha explicat a À Punt que la cancel·lació de la subscripció respon a una persecució malaltissa i selectiva del català: “És una decisió sectària i d’odi cap a la llengua que parlen majoritàriament al poble de Montserrat”. Sobre això, Boscà ha recordat que la revista Saó s’havia distribuït amb total normalitat d’ençà de fa molts anys a Montserrat.
Ara més que mai, necessitem el vostre ajut. Si pots i vols, subscriure's a Saó és la forma d'assegurar la pervivència de la publicació que està preparant ja el núm. 500
🔴Aturem els atacs a la nostra llengua. Necessitem mitjans de comunicació en valenciàhttps://t.co/nzNMMV5X7F— Revista Saó (@RevistaSao) January 15, 2024
L’editorial Camacuc també s’ha posicionat en contra d’aquesta decisió: “No entenem els arguments de qui nega a les criatures el dret a llegir, aprendre i somiar en valencià”, han dit a través de les xarxes socials.
🟡 Tenim una mala notícia per a les xiquetes i xiquets de #Montserrat i per a Camacuc. L’Ajuntament ha cancel•lat la subscripció
❌ No entenem els arguments dels què neguen a les criatures el dret a llegir, aprendre i somiar en valencià
✍🏻 Nosaltres continuarem contant… pic.twitter.com/626xliTeyQ
— Camacuc Editorial (@Camacuceditoria) January 16, 2024
La fi de les subscripcions ha arribat després del canvi de govern municipal el mes de desembre, quan una moció de censura del PP, Vox i el grup independent Aigua va desplaçar de la batllia el socialista Josep M. Mas, que governava en minoria amb Compromís.
Per tot plegat, Compromís ha convocat una concentració a la plaça de l’església de Montserrat divendres 19 de gener “Contra la censura i la valencianofòbia“.
Altres intents de censura
El de Montserrat no és el primer cas de censura que es produeix al País Valencià. El cas més sonat va ser el de l’Ajuntament de Borriana (Plana Alta), en què el regidor de cultura, Jesús Albiol, va voler retirar totes les revistes en català de la biblioteca municipal. Finalment, però, la mobilització ciutadana va fer que el consistori rectifiqués i que les publicacions tornessin a estar disponibles fins a la finalització dels abonaments el 2024.
Així es guanya, a Borriana i a tot arreu
A finals de desembre de l’any passat, l’Ajuntament de Torrent (Horta Sud), també governat pel PP en coalició amb Vox, va retirar els exemplars de la revista Camacuc de les biblioteques del municipi. I el 12 de gener, l’Ajuntament de Meliana (Horta Nord) va anunciar que retirava dels edificis municipals la revista Espai Carraixet “per motius interns”.