Montse Sánchez (Súmate): ‘Si continua aquesta tensió, dubto molt que esperem fins al setembre per fer el referèndum’

  • Parlem amb la presidenta de Súmate sobre la seva candidatura, l'entitat i el referèndum

VilaWeb
Bernat Surroca
06.02.2017 - 22:00

Súmate va fer eleccions a final de gener i en va sortir guanyadora la candidatura de Montse Sánchez, vice-presidenta de l’entitat i coordinadora del Baix Llobregat. Hi parlem de les seves propostes, de l’entitat, que no travessa pas un bon moment, i del referèndum. Sánchez reivindica el paper de Súmate en aquest tram del procés, considera que és una entitat clau per a cercar suport a l’estat espanyol i fa una crida a les entitats independentistes espanyoles: ‘Necessitem que facin pressió perquè ens deixin votar.’ Confia en el president Puigdemont i en el famós ‘referèndum o referèndum’: ara, diu, toca treballar pel primer referèndum, el pactat i, si no pot ser, ens quedarà l’altre referèndum, l’unilateral, que podria celebrar-se abans del setembre.

S’ha dit que la vostra candidatura era continuista. Què en penseu?
—Ens han dit que érem la via continuista, però el nostre continuisme és voler mantenir l’esperit amb què es va fundar Súmate. Nosaltres tenim projectes nous, jo vaig formar part de la junta i moltes coses no es van poder acomplir. La meva experiència a l’entitat m’ha servit per a aprendre moltes coses i la nostra prioritat és donar a les territorials tota l’empenta i llibertat que necessitin. No els han de faltar mitjans ni suport i han de poder decidir quina mena d’actes consideren adequats, no els els hem d’imposar. Durant els tres anys i mig que vaig ser coordinadora del Baix Llobregat em vaig adonar que, quan necessitava recursos, m’havia d’espavilar. I no vull que passi, això: vull que les territorials tinguin el suport de l’entitat. L’única condició que se m’acut ara és que no es podran fer actes amb un sol partit polític: n’hi ha d’haver tres, almenys. Tant si són conferències com si són tertúlies, han de ser totalment transversals. A part això, estem oberts a les propostes que les territorials ens vulguin fer.

I aquests actes, a qui han d’anar adreçats? Us ho demano perquè un dels debats latents de l’entitat i també amb l’altra candidatura és el públic a què s’ha d’adreçar Súmate.
—Nosaltres ens adrecem bàsicament a la gent d’origen castellà. Però no estem tancats a col·laboracions o actes esporàdics amb entitats, per exemple, d’immigrants. Hi ha ciutats com Badalona o zones del Baix Llobregat amb molta presència d’immigrants que viuen aquí i també poden votar. Tampoc no ens neguem a participar en qüestions socials. L’altra candidatura no n’era partidària, però nosaltres pensem que ens integra a la societat i que fa més efectiu el nostre missatge d’aconseguir un país millor. Una cosa és dir-ho, però si treballem de costat amb entitats socials demostrem que ens hi impliquem, que volem canviar les coses. Volem una república social, integradora, multicultural… que sigui un referent i un exemple.

Súmate no travessa pas un bon moment. Els crítics amb l’entitat parlen de divisió interna i sectors enfrontats.
—Jo no hi veig cap problema. Les eleccions, amb dues opcions, han estat molt enriquidores. L’assemblea del dia 28 va ser la primera vegada que els socis podien escollir entre dues propostes i això ens ha enriquir molt. Alhora, el resultat de la votació [98 a 48 a favor de la candidatura de Sánchez] dóna força al camí que nosaltres proposem. Si hi hagués hagut un resultat més ajustat, potser sí que hi hauria hagut més divisió, però el resultat ens dóna força per anar pel camí que volem. I si ens equivoquem ens servirà de lliçó per a millorar. Ara ens toca fer molta feina amb vista al referèndum.

Precisament fa poc vau participar en la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum.
—Sí, vam donar tot el suport al manifest, que ens sembla molt clar, molt concret i molt concís. Súmate reitera allò que ja vam dir: tenim molts lligams amb entitats independentistes d’uns altres territoris de l’estat espanyol i les nostres arrels són de fora de Catalunya. Per això divulgarem el manifest per a buscar adhesions i suport a Espanya.

La voluntat del Pacte Nacional pel Referèndum és el referèndum acordat, però el govern espanyol ja ha començat l‘anomenada ‘operació precinte’. Creieu que és viable aquest referèndum pactat?
—Ja ho veurem. Ara cal buscar adhesions. Hem de conscienciar moltíssima gent més enllà de Catalunya perquè vegin que tenim el dret d’expressar-nos en un referèndum, que tenim el dret de votar. El Pacte no diu que s’hagi de votar sí, sinó que tenim el dret de votar. I això s’ha de veure arreu per aglutinar forces. També és qüestió de pressionar des de l’exterior. Jo confio en allò que va dir el president Puigdemont: ‘referèndum o referèndum’. Ara hem de treballar pel primer referèndum, el pactat. I, si no pot ser, ens quedarà l’altre referèndum, l’unilateral.

De cara a aquesta primera via, el referèndum pactat, ja heu pensat actes per a ampliar el suport o  cercar adhesions a l’estat espanyol?
—Sí, a Andalusia, a l’Aragó… També hi ha entitats que demanen la independència de les seves regions. Hi tenim lligams i ho entendran molt fàcilment. I aquestes entitats, des del seu territori, també podran buscar adhesions al manifest. Ara necessitem que totes ens donin suport des de l’estat espanyol i facin pressió perquè ens deixin votar.

Pactat o unilateral, al setembre com a màxim s’ha de fer un referèndum. Quan començareu la campanya?
—Dijous tenim la primera reunió, no l’hem poguda fer abans. Començarem a engegar coses i a presentar la nostra campanya. Volem fer una campanya pròpia per al referèndum. A les territorials els fa molta il·lusió i hi volen aportar idees. No ens podem adormir, perquè podria ser que el referèndum s’avancés al maig o al juny. Si tot continua amb aquesta tensió… dubto molt que esperem al setembre. La campanya s’ha de començar de seguida perquè podria ser que el referèndum s’avancés. Súmate ha d’aconseguir fer-se més visible. Si som més coneguts, més gent es pot animar a participar-hi. Necessitem molts col·laboradors, si són socis millor, però sobretot gent que col·labori i participi en els actes al carrer. Cal que continuem treballant al carrer, que hi tenim molta feina per fer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor