Montón destaca que les farmàcies cobren tots els mesos tot i que siga amb 30 dies de retard

  • La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, ha destacat este dijous que les farmàcies "cobren tots els mesos tot i que siga amb un mes de retard" ja que actualment se'ls abona la factura als 60 dies respecte dels 30 dies de termini màxim que fixa el nou concert.

VilaWeb
Redacció
21.07.2016 - 14:32

VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, ha destacat este dijous que les farmàcies “cobren tots els mesos tot i que siga amb un mes de retard” ja que actualment se’ls abona la factura als 60 dies respecte dels 30 dies de termini màxim que fixa el nou concert.

Montón ha signat este dijous el Concert de Prestació Farmacèutica amb els presidents dels tres col·legis de farmacèutics de la Comunitat Valenciana del nou concert que establix les condicions per a la prestació farmacèutica, que va ser aprovat pel ple del Consell divendres passat.

Sobre esta qüestió, ha explicat que hi ha “un retard històric” a l’abonament de la factura farmacèutica i sobre esta qüestió ha exigit un canvi en el finançament autonòmic per a poder fer-li front. Per part seua, el president del Consell Autonòmic Valancià, Sergio Marco, ha ressaltat que la Conselleria està “treballant per a posar-se al dia”.

Tot i això, Montón ha destacat que les ajudes davant del copagament farmacèutic “es complixen escrupolosament” i es porta al dia la comptabilitat per a “pagar cada mes”. En este sentit, ha xifrat en més de 850.000 pensionistes amb rendes baixes i persones amb diversitat funcional “els beneficiaris de les ajudes davant del copagament farmacèutic i ortoprotèsic” des que esta mesura va entrar en vigor el passat 1 de gener.

Així, ha recordat que la Comunitat Valenciana era de les primeres en abandonament de tractaments farmacològics per problemes econòmics i amb esta mesura, el nombre de tractaments abandonats o interromputs entre pensionistes s’ha reduït el 24%.

Marco ha ressaltat que este nou concert, que substituïx l’últim del 2004 i que va ser denunciat en 2013, s’ha aconseguit després de dos anys de “dur i tediós treball”. Ara queda desenvolupar alguns aspectes com la modernització del sistema de guàrdies.

Per això, s’ha creat una comissió, que ja ha celebrat quatre sessions, per a adequar este servici d’urgències a la redistribució de la població. D’esta manera, els farmacèutics volen que en les poblacions amb menor població, la guàrdia “si no és retribuïda almenys siga compensable”.

Alhora, el president del Col·legi de València, Jaime Giner, ha explicat que altres dels aspectes pendents és que els medicaments de diagnòstic hospitalari tornen a dispensar-se en les oficines de farmàcies com a marca la legislació.

Per la seua banda, directora general de Farmàcia i Productes Farmacèutics, Patricia Lacruz, ha confiat que el decret de servicis professionals puga aprovar-se abans que concloga 2016 o a començament de 2017, tot i que la consellera ha vist este termini “un poc optimistes” pels tràmits que ha de passar.

En qualsevol cas, Lacruz ha explicat que l’esborrany del decret ja està llest gràcies a les aportacions realitzades pel grup de treball creada a l’efecte i que ara els col·legis hauran de fer les aportacions que consideren per a poder iniciar el tràmit administratiu.

CONCERT

El nou concert posa les bases per a incorporar nous servicis professionals farmacèutics, regulant mitjançant Decret la normativa aplicable per a la seua acreditació, més enllà de la dispensació i de la formulació, en un conveni no només econòmic sinó fonamentalment professional i social.

En les negociacions han abordat les àrees de dispensació, facturació i pagament de medicaments i productes sanitaris; de formulació individualitzada de medicaments (fórmules magistrals i preparats oficinals) i dispensació de vacunes individualitzades antial·lèrgiques i bacterianes; els servicis professionals farmacèutics (que s’abordarà en un decret al marge del concert); i la comunicació i sistemes d’informació.

Un dels aspectes més rellevants del nou concert, que estarà vigent durant quatre anys, es referix a l’evolució del model de farmàcia comunitària cap a un nou model enfocat a la farmàcia comunitària assistencial i integrada. D’esta manera, es pretén acostar i comunicar la farmàcia comunitària al sistema sanitari, tant a nivell de procediments, com del sistema informàtic sanitari, per tal de prestar una atenció integral, de qualitat, eficient, òptima i sostenible.

Per a això, s’han assolit diferents compromisos, com ara la coordinació de les farmàcies comunitàries amb la xarxa assistencial del departament de salut, mitjançant el disseny de protocols conjunts o el desenvolupament dels sistemes d’informació de prestació farmacèutica entre l’Administració i les oficines de farmàcia per orientar-lo a la gestió farmacoterapèutica. A això es summa la participació dels farmacèutics comunitaris en l’activitat formativa i d’investigació de la Comunitat Valenciana en aspectes relacionats amb la farmacoteràpia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor