20.09.2017 - 18:21
El centre logístic es licitarà per 10 milions i distribuirà els medicaments amb una periodicitat setmanal
VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, ha explicat este dimecres que el nou model de farmàcia per a residències de majors començarà a aplicar-se al gener de 2018 de forma gradual en tres etapes, amb unes 9.000 llits assignats en cadascuna d’elles, per a “donar temps” a la seua correcta implantació i suposarà la creació d’un centenar de llocs de treball, 65 d’ells farmacològics.
Montón ha comparegut este dimecres en la comissió de Sanitat en les Corts per a explicar el programa Resi-EQIFar, un nou model de prestació farmacèutica per a les persones que es troben en residències de majors, tant públiques com a privades, que suposarà “un estalvi de quasi 17,5 milions” al sistema, amb el que “es podria salvar la vida a 1.944 persones afectades per l’hepatitis C” i 1,4 per als usuaris de les residències privades que ara estan pagant repagament.
Esta nova fórmula contempla que tots els residents, unes 27.300 persones, disposaran d’una atenció i seguiment farmacoterapèutic individualitzat. Els medicaments seran adquirits i preparats en un únic punt on se centralitzarà l’adquisició, preparació i distribució de les dosis unitàries individualitzades a cadascun dels centres residencials, amb independència de la seua naturalesa pública o privada, o el seu nombre de llits.
Este centre logístic eixirà a licitació per 10 milions i serà “pioner” a Europa pel volum de llits que atendrà, però es basa en la compra centralitzada ja existent. “No hem inventat res”, ha assenyalat. El centre farà una distribució setmanal dels medicaments encara que “si és necessari es modificarà” esta periodicitat.
Montón ha recalcat que l’objectiu principal del nou sistema és que “totes les persones residents, independentment del centre en el qual estiguen, siga públic o privat, reba “la mateixa qualitat en l’atenció farmacèutica, en les mateixes condicions i que l’equip assistencial del pacient estiga coordinat”. “És a dir, un model assistencial centrat en la persona”, ha recalcat.
Així, ha explicat que este model contempla que tots els tractaments siguen revisats per un farmacèutic especialista per a previndre qualsevol problema relacionat amb la medicació; que els tractaments es preparen en sistemes de dispensació en dosis unitàries individualitzades per pacient i que el farmacèutic participe en la valoració integral del pacient, formant part d’un equip interdisciplinari.
“Es tracta d’estendre el model públic a la totalitat del sistema”, ha apuntat. Per açò, ha recordat a “les veus que no acaben d’entendre este projecte”, que estan “molt localitzades”, que “el protagonisme ha de ser de les persones” i “garantir la seguretat dels tractaments farmacològics de tots els pacients que ara no estan rebent la millor atenció”.
“SOBRECOSTOS ANUALS”
Per la seua banda, el diputat del PP José Sales ha qüestionat l’estalvi de 13 milions i per contra ha apuntat que costarà un sobrecost de 8 milions anuals sense tindre en cuneta la inversió de la construcció del nou centre. A més, ha criticat que estendre el model a les residències privades és “coartar les llibertats dels ciutadans” i ha qüestionat que en tres mesos es puga engegar i que puguen engegar-ho “sense embolicar-la marró”.
Per açò, ha qüestionat la “cara dura” de Montón per vindre a les Corts a defendre este model que “no compta amb el consens ni l’aprovació” del Col·legi de Farmacèutics en lloc de demanar perdó. “Els experiments els preferisc amb gasosa i no gasolina i és molt fàcil que es cremen”, els ha advertit.
De la mateixa manera, Juan Còrdova, de Cs, ha preguntat pels criteris que ha seguit per a aplicar este canvi en el model i ha assenyalat que un estalvi econòmic no té per què sempre repercutir en una millora del servici i ha qüestionat si han tingut en compte els llocs de treball que es veuran afectats.
Des de Podem, Daniel Jeffner, ha saludat esta iniciativa perquè afecta “una població vulnerable” ja que estem en una zona de “penombra” perquè “a més de que és més o menys rendible es parla d’un dret de les persones a conservar la salut”. “L’important no és el negoci sinó la qualitat i l’equitat que suposarà este pas endavant”, ha postil·lat.
Així mateix, Mariam el Campello, de Compromís, ha destacat que és una de les mesures “més valenta” de les quals s’ha presentat les Corts perquè “posa als pacients per davant dels interessos privats”, mentre que el diputat socialista Ignacio Subías ha ressaltat que el nou model “busca major equitat i eficiència”.