22.04.2022 - 01:50
Sant Jordi va matar el drac a Montblanc i va salvar el poble i la princesa, segons el Costumari català de Joan Amades. Per aquest motiu, la capital de la Conca de Barberà ja fa trenta-cinc anys que celebra una setmana medieval, amb la presència de dracs, princeses i cavallers. La d’enguany començarà avui, 22 d’abril, i s’acabarà el primer de maig.
Tot recuperant la normalitat d’abans de la pandèmia de la covid-19, es representarà la llegenda i es farà un mercat medieval, el lliurament de la Rosa i el Dracum Nocte.
La representació de la Llegenda de sant Jordi és l’acte més emblemàtic. Se’n faran dues funcions demà, 23 d’abril: la primera a les 21.00 i la segona a les 23.00. L’espectacle, de llum i música, es representa amb el fons de les muralles del segle XIV.
El mercat medieval és un dels més antics de Catalunya i aplega unes cent trenta parades de productes artesans. Estarà obert al públic pràcticament tot demà i demà passat, a més del cap de setmana vinent, de divendres a diumenge. Així mateix, hi haurà un mercat de vins i caves en què vendran productes de la denominació d’origen Conca de Barberà.
El Dracum Nocte (avui a les 20.00) és un dels esdeveniments destacats de la setmana medieval. Explica la història de la metamorfosi del Drac de Quatre Elements, amb la participació d’un centenar d’actors que donen vida a bruixes, barjaules i devots del diable al punt més alt de la muralla. És el tercer acte de la setmana, després del pregó (conduït per la meteoròloga de RAC1 Mònica Usart) i de la conferència de Màrius Serra, que parlarà del personatge de la donzella de Montblanc en el llibre medieval més important de l’edat mitjana: Tirant lo Blanc.
Demà serà quan sant Jordi lliurarà la rosa a la princesa. L’acte es farà a les 13.00, i mitja hora abans la comitiva sortirà de l’església de Santa Maria.
Enguany es reivindiquen les dones de l’època medieval
Una de les novetats d’enguany és el nou espectacle que clourà la festa, el primer de maig, Dones de llegenda, en què es vol explicar la vida quotidiana de la dona a l’època medieval.
Per una altra banda, demà al claustre de Sant Francesc hi haurà la cantata teatral La llegenda de la princesa i Sant Jordi, creada per Jordi Cartañà. Es va estrenar el 2019 amb la participació de quatre-cents infants de les escoles de la comarca.
Reconeixement de Pilarín Bayés
Durant la cloenda, que es farà, com és tradicional, a l’església de Santa Maria, també es lliurarà l’espasa d’honor de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, organitzadora de la festa. Enguany la rebrà la dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés.
Ací podeu consultar el programa i comprar les entrades dels actes de tota la setmana.