Mónica Oltra demana ‘avenços significatius aviat’ en el finançament del País Valencià

  • 'Ens canvien el finançament per préstecs, com si, a algú, en comptes de donar-li una nòmina li donassen un préstec i li diguessen que els ha de tornar', diu la vice-presidenta

VilaWeb

Europa Press

01.09.2018 - 12:55
Actualització: 01.09.2018 - 19:13

La vice-presidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, creu que encara no és possible d’avaluar el govern espanyol de Pedro Sánchez perquè cal ‘veure com progressa’ i concedir-li els cent dies de gràcia. Tanmateix, espera veure ‘avenços significatius aviat’ quant al finançament.

Això ha dit Oltra en una entrevista a Europa Press, en què ha advertit que ‘hi ha d’haver alguna cosa tangible i concreta’ aviat, perquè en cas contrari ‘no es complirien les expectatives’ que va suscitar el canvi de govern. ‘Els cent dies, cal donar-los a tothom, però ara al setembre cal veure avenços significatius en aquesta matèria’, ha incidit.

Oltra ha recordat que el País Valencià és infrafinançat i que, tot i tenir una renda per capita onze punts per sota de la mitjana, l’estat espanyol hi ingressa una quantitat molt més elevada de la que hi inverteix. Segons que diu, això en ‘dessagna’ els comptes i ‘trenca la igualtat entre els ciutadans’.

Una reparació singular
La vice-presidenta veu clar que hi ha ‘un maltractament singular que reconeix tothom’, de manera que ‘la reparació ha de ser singular’. I això no ha passat, segons Oltra, en l’acord entre el president Ximo Puig i la ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, qui va portar a votar sí a l’objectiu de dèficit. ‘D’entrada, l’anunci aixecava unes expectatives que després no es corresponien amb la realitat. Quant als diners, ací no arriba ni un euro que no arribe a les altres comunitats’, ha afirmat la vice-presidenta.

Ha dit al respecte que la bestreta de l’IVA és comuna a totes les comunitats, que el País Valencià no hi té ‘cap tracte singular’ i que l’augment del sostre de dèficit permet endeutar-se més però no pas rebre més diners. L’endeutament, segons la seva opinió, no ha de ser dolent si és per a pagar política social o generar oportunitats, de manera que ‘no cal demonitzar-lo si no és per a corrompre, com feia el PP, o per a grans esdeveniments que només serveixen a quatre’.

Això no obstant, ha advertit que el País Valencià és el territori més endeutat de l’estat espanyol i que,a mitjà termini, permetre ampliar el deute no fa sinó ‘fer més greu la malaltia’, quan allò que cal és que arribin diners.

Així doncs, ha insistit que, per a Compromís, aquest acord és ‘molt insuficient’ perquè, a més, en el moment actual, ‘els passos que ha de fer el govern d’Espanya han de ser més decidits, més concrets, més tangibles cap a la reparació singular del maltractament singular’.

‘Ens canvien el finançament per préstecs, com si, a algú, en comptes de donar-li una nòmina li donassen un préstec i li diguessen que els ha de tornar, això és el Fons de Liquiditat Autonòmic, i a més amb interessos’, ha assenyalat Oltra.

L’exhumació de Franco, bona per a tancar ferides
D’altra banda, a propòsit de l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos, Oltra considera que és un gest ‘important i de salut democràtica’ perquè ‘un dictador no pinta res en un lloc privilegiat i de culte’. ‘Un dictador que ha causat tant de mal i que és responsable d’un dels genocidis més horrorosos de l’Europa del segle XX no pot tenir una tomba que l’honora i que la gent pot anar a honrar. És una ofensa, una infàmia per a les víctimes, per a la democràcia; és una vergonya.’

‘Algú s’imagina a Alemanya una tomba de Hitler on la gent puga anar a peregrinar i que  puga honrar, honrar què, els assassinats, el genocidi, l’holocaust?’, s’ha demanat. Per això considera que treure les restes del dictador ‘és una bona mesura per a tancar ferides que ja era hora que es tancassen’.

Sobre el fet que el PP i Ciutadans no vulguin donar suport al decret d’exhumació, ha indicat que ‘en política, cadascú tria on vol situar-se i en aquests temes és important ser al costat de la democràcia’. Segons la seva opinió, ‘és lamentable que dos partits presumptament democràtics se situen al costat d’un genocida i no al costat de la reparació democràtica: resulta desolador’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor