24.07.2019 - 21:40
|
Actualització: 24.07.2019 - 22:39
La Moncloa donarà per trencades les negociacions amb Podem si el grup morat ‘no rectifica i entra en raó’, segons que han informat fonts de l’entorn de Sánchez. Ddesprés d’una tarda de contactes infructuosos que han derivat en la filtració de les propostes d’una i altra part als mitjans i a quinze hores de la votació d’investidura de Pedro Sánchez. ‘Les exigències de Podem són inassumibles, i no s’han mogut d’elles’, han afirmat fonts de l’executiu de Pedro Sánchez.
El xoc es produeix després de la conversa telefònica que han mantingut els líders de les dues formacions i que ha filtrat a la premsa Podem. Segons el el partit d’Iglesias, el candidat a la investidura ha tancat la porta a cedir a Podem competències en les àrees que demanava Iglesias: Ni Treball, ni Hisenda, ni Transició Ecològica ni Igualtat. Fonts de Podem han acusat el PSOE de no haver cedit en cap de les àrees socials que reclamava la formació morada.
Per la seva banda, el PSOE ha contraatacat donant a conèixer les exigències que Unides Podem ha posat sobre la taula. Demanava de controlar una vice-presidència de Drets Socials i Mediambientals de la qual havien de penjar cinc ministeris: Drets Socials, Igualtat i Economia de les Cures; Treball, Seguretat Social i Lluita contra la precarietat; Transició Energètica, Medi Ambient i Drets dels Animals; Justícia Fiscal i Lluita contra el Frau, i Ciència, Innovació, Universitats i Economia Digital.
Aquests ministeris quedarien sota la coordinació de la vice-presidència de Drets Socials i Mediambientals i tindrien competència en matèries com polítiques d’ocupació, autònoms i pensions, energia, mobilitat, medi ambient, drets dels animals, tributs, inspecció fiscal, apostes, universitats, ciència, joventut, famílies, dependència, gent gran, discapacitats i pensions.
Avui al migidia el PSOE aturava la negociació amb el grup lila en espera d’una resposta a la seva última proposta. Durant el matí, mentre es reunien la vice-presidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, en representació dels socialistes, i el diputat al Congrés i dirigent de Podem Pablo Echenique, els d’Iglesias ja havien comunicat a la premsa que consideraven que l’oferta era insuficient.
Podem lamenta que malgrat haver cedit en el nomenament de Pablo Iglesias i haver renunciat a ministeris d’Estat com Defensa, Interior i Exteriors, ‘el PSOE no està disposat a compartir cap competència social’.
Fonts socialistes han apuntat que durant la reunió el PSOE ha posat sobre la taula una proposta i que ara toca a Podem aclarir si l’accepta o no. “Hem avançat propostes i necessitem una resposta ràpida”, apunten.
Votació no abans de les 14.25 h
Sánchez s’enfronta a la segona votació 48 hores després del fracàs del primer intent –tal com estableixen la Constitució i el Reglament del Congrés- en una sessió que començarà a les 13.30h d’aquest dijous. A diferència de dimarts, on Sánchez necessitava la majoria absoluta de la cambra (176 vots) en aquesta ocasió només ha de rebre més vots a favor que en contra per a ser investit.
El ple començarà amb un debat amb temps acotats. Sánchez només disposarà d’una intervenció inicial de 10 minuts i els portaveus de cada grup faran una rèplica de 5 minuts cadascú de major a menor –tret del PSOE, que parlarà l’últim- per fixar la seva posició.
Un cop hagin parlat el president i tots els representants dels grups parlamentaris, i mai abans de les 14.25, la presidenta del Congrés cridarà a votació.
Els diputats emetran el vot de forma pública i per crida del seu nom. Ho faran per ordre alfabètic a partir d’un cognom elegit a l’atzar, i en últim lloc votaran els membres del govern que són diputats i la Mesa del Congrés.