02.05.2022 - 09:42
|
Actualització: 02.05.2022 - 16:36
El govern espanyol ha denunciat a l’Audiència espanyola que el president Pedro Sánchez i la ministra de Defensa, Margarita Robles, havien estat espiats amb el programari Pegasus. “Volem que s’investigui perquè se sàpiga tota la veritat. Són intervencions il·lícites, externes i sense autorització judicial”, ha dit el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.
Segons ell, arran de les infeccions es va extreure “un determinat volum de dades dels dos telèfons mòbils”. Concretament, del mòbil de Sánchez es van extreure 2,6 gigues d’informació en la primera infecció i 130 megues en la segona. En el cas de Robles, se’n van extreure 9 megues.
Quant a la intervenció externa, Bolaños ha matisat que els possibles atacs no s’havien fet pas des dels aparells i organismes de l’estat espanyol, però no ha volgut concretar si el presumpte espionatge s’havia fet des d’Espanya.
També ha explicat que, d’acord amb informes tècnics del Centre Criptològic espanyol, Sánchez fou espiat dues vegades amb Pegasus el maig del 2021 i que l’atac a Margarita Robles va ser el juny d’aquell mateix any. Segons el ministre, no s’han detectat més intrusions de llavors ençà.
En el moment que hi va haver les suposades infeccions, ja feia un any que s’havia fet públic el començament de l’espionatge a independentistes catalans, que primer va afectar el president del parlament, Roger Torrent; el dirigent d’ERC Ernest Maragall; l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel; el director tècnic de la Casa de la República, Sergi Miquel; i el militant de la CUP Jordi Domingo.
En saber la notícia, el president Carles Puigdemont ha retret a l’executiu espanyol que no hagi reaccionat a l’escàndol fins que no han estat afectats en primera persona: “Quan ho denunciàvem els catalans no mereixíem tanta consideració.” També ha mostrat la solidaritat amb Sánchez i Robles per haver estat espiats.
La Moncloa ha hagut d’esperar que hi hagués una infecció amb Pegasus als mòbils del president del Govern i de la ministra de defensa per considerar que és un assumpte d’extrema gravetat i per investigar-ho. Quan ho denunciàvem els catalans no mereixíem tanta consideració.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) May 2, 2022
La violació de la intimitat de @sanchezcastejon i la ministra Robles és un crim gravíssim que amenaça la democràcia. La meva solidaritat amb ells, com a víctimes, i la meva màxima exigència cap a ells, com a responsables de no haver fer res fins a l’esclat del #CatalanGate
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) May 2, 2022
L’advocat Gonzalo Boye, també afectat per Pegasus, ha fet un piulet demanant si ara el govern espanyol es creuria les acusacions que feia l’independentisme.
¿Ahora sí creemos en "la madre de todas las cloacas"? #CatalanGate
— Gonzalo Boye (@boye_g) May 2, 2022
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha ironitzat que la Moncloa havia estat espiada per la Moncloa que té Pegasus. “Ara les responsabilitats polítiques no les prendrà la Moncloa”, ha afegit.
Moncloa diu que Moncloa ha estat espiada per la Monlcoa amb #Pegasus que té la Moncloa@desdelamoncloa @NewYorker @citizenlab
Ara, les responsabilitats polítiques NO les prendrà Moncloa#CatalanGate— Marta Rovira Vergés🎗 (@martarovira) May 2, 2022
D’altra banda, el diputat de la CUP al congrés espanyol, Albert Botran, s’ha demanat si l’anunci no era una cortina de fum per a convertir-se en víctimes. “Desviar l’atenció cap a l’estranger? O bé el mateix CNI espiant per la unitat d’Espanya?”, ha escrit.
Cortina de fum per convertir botxins en víctimes? Desviar l’atenció cap a l’estranger? O bé el propi CNI espiant “per la unitat d’Espanya”? En qualsevol cas: cal una comissió d’investigació urgent per esclarir tots els fets.#CatalanGate
— Albert Botran Pahissa (@albertbotran) May 2, 2022