La Moncloa cedeix i deroga l’article que permetia d’aturar l’amnistia amb pre-judicials al TJUE

  • L'executiu elimina l'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil aprofitant la publicació al BOE d'un decret de mesures anticrisi

VilaWeb
ACN
27.06.2024 - 12:48
Actualització: 27.06.2024 - 13:06

El govern espanyol ha inclòs en el decret llei de pròrroga de mesures anticrisi pels conflictes d’Ucraïna i Pròxim Orient, que ha publicat avui el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la derogació de l’article 43 bis de la llei d’enjudiciament civil. Es tracta de l’article que establia la suspensió de procediments quan els jutges plantegin qüestions pre-judicials davant la justícia europea, i per tant deixava en mans dels tribunals la possibilitat de demorar l’aplicació de la llei d’amnistia mentre no resolgui el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Junts va vincular la desaparició d’aquest article al suport als decrets òmnibus del govern espanyol que es van aprovar amb un sol vot de diferència al mes de gener.

L’executiu espanyol aplana així l’aplicació de l’amnistia en una setmana en què unes quantes instàncies judicials, des del Tribunal Suprem al Tribunal de Comptes, han apuntat la possibilitat de presentar qüestions pre-judicials davant el TJUE, de moment amb el posicionament en contra de la fiscalia.

Junts va vincular la desaparició d’aquest article a la negociació dels decrets òmnibus del mes de gener que es van aprovar per 172 vots a 171 i van permetre activar el quart desemborsament de fons europeus a l’estat.

El partit de Puigdemont sostenia que aquest article posava en perill l’efectivitat de la llei d’amnistia perquè establia una via que permet que els magistrats plantegin qüestions pre-judicials i aturar el procés durant mesos o anys.

I és que l’article 43 bis de la llei d’enjudiciament civil establia que quan s’elevi una qüestió pre-judicial a la justícia europea s’acordarà “la suspensió de les actuacions” fins que el TJUE es pronunciï sobre la qüestió.

El text publicat avui al BOE inclou en el decret de mesures una disposició derogatòria específica per a aquest article.

Apunta que un cop derogat “seran els òrgans judicials nacionals els que puguin aplicar directament la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea respecte a les qüestions pre-judicials que es plantegin davant ells”.

La publicació de la derogació al BOE implica que ja és efectiva, tot i que el decret que l’acompanya està pendent de convalidació i haurà de passar pel congrés en els pròxims mesos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor