Moncloa adverteix de responsabilitats fins i tot penals si els funcionaris incompleixen la llei amb el referèndum català

  • En un argumentari recorda que la primera obligació d'un empleat públic és la lleialtat a la Constitució

VilaWeb
Redacció
04.06.2017 - 10:47

En un argumentari recorda que la primera obligació d’un empleat públic és la lleialtat a la Constitució

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)

Moncloa és conscient que els funcionaris catalans són una peça clau en el full de ruta independentista i confia que no sucumbeixin a les pressions del Govern davant el referèndum, per això veu important recordar que la primera obligació d’un empleat públic és la “lleialtat” a la Constitució i que el seu incompliment pot portar a incórrer en responsabilitats disciplinàries i fins i tot penals.

Així es recull en un dels argumentaris interns que maneja Moncloa, al que ha tingut accés Europa Press, en el qual s’inclouen també algunes pautes de defensa jurídica que poden seguir en cas de rebre ordres de dubtosa legalitat per part del Govern de Carles Puigdemont.

L’Executiu del PP confia que els funcionaris no s’arriscaran a possibles sancions i a ser apartats d’un lloc que han aconseguit per oposició.

Divendres passat, el portaveu del Govern central, Iñigo Méndez de Vigo, va ser preguntat expressament pel paper que esperen dels funcionaris si es convoca el referèndum i va dir que no dubtava que complirien amb la llei i “amb el que ordena el Tribunal Constitucional”.

L’OBEDIÈNCIA AL SUPERIOR NO EXIMEIX DE RESPONSABILITAT

En qualsevol cas, a Moncloa no creuen que estigui de més recordar que la primera obligació d’empleat públic en qualsevol administració, ja sigui estatal, autonòmica o local, és la “lleialtat” a la Constitució i el degut acatamient a les lleis.

En aquest sentit, subratllen que els funcionaris públics que infringeixin aquest “essencial deure de lleialtat” a la Carta Magna poden incórrer en responsabilitats disciplinàries i fins i tot penals. I assenyalen –en el citat argumentari– que l’obediència deguda als superiors jeràrquics no és una clàusula general d’exempció de responsabilitat.

Aquest recordatori es produeix enmig de les pressions que, segons fonts consultades, s’estan exercint sobre alguns funcionaris catalans.

En aquest plànol emmarquen declaracions com les que va realitzar recentment el diputat de JxSí Lluís Llach instant a sancionar els funcionaris que incompleixin l’anomenada Llei de Transitorietat catalana.

NO ALIMENTAR EL “VICTIMISME” DE PUIGDEMONT

No obstant això, el Govern espanyol està evitant contestar a cadascuna de les “provocacions” de Puigdemont –entre les quals cita les de fa uns dies reptant a Rajoy a aclarir si usarà la força– per no “alimentar el victimisme”, segons fonts governamentals.

Fa uns dies, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va acusar el Govern de Rajoy de voler “amenaçar els funcionaris i va dir que, davant el procés polític que viu Catalunya, “preservaran i protegiran als treballadors públics”, sense posar-los “en risc”.

Fonts de Moncloa lamenten que el Govern català “intenti donar la volta” a la situació perquè, segons expliquen, l’única cosa que estan fent és traslladar als funcionaris que tenen empara legal i que poden no obeir una ordre que vagi contra la Carta Magna i les resolucions del TC.

En el citat argumentari que ha recollit Europa Press, el Govern central destaca que els funcionaris públics que, en compliment del seu deure lleialtat a la Constitució incompleixin ordres dels seus superiors jeràrquics no poden incórrer en cap responsabilitat, quan aquestes ordres siguin “clarament contràries” a l’ordenament constitucional.

DEMANAR-HO TOT PER ESCRIT

En aquest punt, creu que és recomanable que el funcionari que rebi una ordre contrària a la Constitució exigeixi al seu superior jeràrquic que sigui per escrit.

Aquest és un dels assumptes que va estar damunt de la taula en la reunió que a primers de maig va mantenir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, amb el president de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), Miguel Borra.

La ‘número dos’ del Govern espanyol va conèixer de primera mà el protocol dissenyat pel sindicat, que aconsella als empleats públics que, en cas de rebre una ordre que entenguin que pugui ser il·legal, la demanin per escrit a la major celeritat possible, per tenir constància suficient i advertir l’Administració dels seus dubtes.

En el cas que el superior jeràrquic persisteixi en el requeriment de l’ordre, el protocol recomana deixar constància al superior del seu parer sobre la il·legalitat de l’ordre i acudir als recursos legals.

D’aquesta manera es pretén salvaguardar la seva responsabilitat davant les conseqüències del seu compliment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor