El món geganter es prepara per fer història amb una Trobada Nacional de Gegants única

  • Més de dues-centes colles geganteres del país es reuniran diumenge a la Trobada Nacional de Geganters, un acte per a celebrar els sis-cents anys dels Gegants a Barcelona

VilaWeb

Text

Emma Granyer

25.04.2024 - 21:40
Actualització: 26.04.2024 - 09:05

Barcelona rebrà diumenge la festa més gran del món geganter: la Trobada Nacional de Gegants. És el primer acte que es fa per a commemorar els sis-cents anys de gegants a Barcelona. Una cita que ha despertat molta expectació, atès que grans i petits, del món geganter i de fora, tindran l’oportunitat de veure una trobada històrica. Hi ha convocades dues-centes vint-i-quatre colles geganteres. N’hi haurà de tot el país –Catalunya, País Valencià i Catalunya Nord–, i també del País Basc, Navarra, Aragó i Madrid.

En total, s’esperen més de sis mil persones, per això no és estrany que Rosa Navarro, secretària de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, afirmi amb contundència que aquesta “és la trobada de gegants més gran que s’ha fet mai a Barcelona i al món”. Tot i que la voluntat de la organització és fer una trobada de rècord, ara per ara, la trobada gegantera més gran que s’ha fet mai és la que es va fer a Matadepera el 1992. Va ser la segona trobada Internacional de Gegants i va aconseguir reunir 652 gegants d’arreu del món: Portugal, Espanya, Gran Bretanya, Bèlgica, Japó, França, Holanda, Àustria, Itàlia i Alemanya.

Quatre cercaviles amb més de dos-cents gegants

Les colles s’han repartit en quatre punts diferents, però acabaran totes al mateix lloc: el passeig Lluís Companys de Barcelona. Les quatre cercaviles que es faran a les 11.00 són:

–La Cercavila de l’Est, encapçalada pels gegants de la ciutat, que començarà al passeig dels Til·lers del parc de la Ciutadella i passarà pel passeig de Pujades fins a arribar a Arc de Triomf.

–La Cercavila de l’Oest, encapçalada pels gegants del Pi (si els han pogut arreglar a temps), que començarà a la ronda de Sant Pere, a l’altura de la plaça d’Urquinaona, i baixarà fins al passeig de Lluís Companys.

–La Cercavila del Sud, encapçalada pels gegants de Santa Maria del Mar, que començarà a la plaça Comercial del Born i passarà pels carrers del Comerç, Princesa, i els passeigs de Picasso, Pujades i Lluís Companys.

–La Cercavila del Nord, encapçalada pels gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, que començarà al parc de l’estació del Nord i passarà pels carrers de Wellington, Buenaventura Muñoz, Roger de Flor, l’avinguda de Vilanova i el passeig de Lluís Companys.

Tot i que les cercaviles començaran a les onze del matí, a partir de les nou ja es podran anar a veure els gegants plantats als respectius punts de sortida.

Metralla serà el grup de música que amenitzarà les cercaviles mentre entrin al passeig de Lluís Companys. Un cop totes les colles hagin arribat, començaran els balls de protocol. A partir de les 13.00 es farà el Ball de l’Aniversari dels gegants de l’Agrupació i, tot seguit, la Gavaldana dels capgrossos Macers i el Ball dels gegants de la Ciutat.

La festa acabarà a les 13.30 amb les ballades finals, en què les més dues-centes colles participants dansaran alhora.

La trobada gegantera més gran que s’ha fet mai

“Serà un dia màgic. Pensa que hi ha colles que vénen de Terol, Torrejón de Ardoz o Pamplona només per gaudir d’aquest dia. I vénen de manera voluntària”, comenta Navarro. I afegeix: “Al món geganter, tot és voluntari. I hem de treballar molt perquè no mori.” Sobre això, Navarro es mostra contundent. “Tot i que hi ha moltes colles que estan bé, també n’hi ha moltes que no poden sortir a desfilar perquè no tenen portadors. Així com al món dels castellers és molt fàcil trobar relleu, al de geganters costa molt més.” Segons Navarro, això es deu al fet que és un moviment que entusiasma molt les famílies quan tenen criatures petites, però que, quan aquestes es fan grans, hi perden l’interès. A més, també considera que, sovint, la cultura popular menysté els gegants. “No se’ns dóna la importància que se’ns hauria de donar.” Però assegura que ella estarà al peu del canó molts anys més. “Si no em fan fora, no me n’aniré. El món geganter em fa molt feliç.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Èxit absolut abans de començar

Malgrat tot, la convocatòria de la trobada ha estat un èxit rotund i ha superat totes les expectatives. Segons que explica Navarro, la Coordinadora i l’Agrupació de Colles Geganteres esperaven que s’hi apuntessin entre cent cinquanta i cent vuitanta colles, a tot estirar. Ara, amb gairebé dues-centes trenta colles inscrites, s’han trobat que han hagut de dir que no a les que han volgut apuntar-s’hi més tard. “Fa molts mesos que hi treballem. Som tants, i és tan complicat organitzar-ho, que quan ho hem tingut tot tancat no hem pogut acceptar ningú més. Al final, s’ha desbordat!”

Per als qui no pugueu anar a la trobada de diumenge, teniu fins el 27 d’abril per anar al Born Centre Cultural i Memòria i veure els gegants de Barcelona que surten a la Trobada Nacional, i també hi trobareu els gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i més parelles barcelonines que no participaran en la Trobada.

Barcelona, ciutat gegantera

Aquest 2024 es commemoren els sis segles de la primera referència escrita d’un gegant a Barcelona i al món. La referència és al Llibre de les Solemnitats de Barcelona, on es parla de la processó que es va fer el Corpus de 1424 i diu: “Lo rey David ab lo Giguant”. Segons els experts en la matèria, és la primera referència gegantera del món i de Barcelona.

En total, s’han organitzat mitja dotzena d’activitats que es faran d’ara fins a final d’any: a part de la trobada nacional, també es farà la Trobada Internacional de Gegants per les Festes de la Mercè d’enguany; una Trobada de Gegants Centenaris i Històrics de Catalunya a l’octubre; la recuperació dels gegants de la Ciutat de Barcelona –Jaume I i na Violant d’Hongria–; l’exposició “Barcelona, ciutat gegant” i un congrés sobre el món geganter. Paral·lelament, aquests mesos també hi ha hagut una exposició itinerant pels diferents barris de Barcelona titulada “600 anys de gegants a Barcelona”, que explica la història del fenomen geganter d’ençà del 1424 fins avui.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor