13.05.2024 - 16:06
|
Actualització: 13.05.2024 - 16:50
Andorra ha esdevingut aquesta setmana el primer estat del món a passar la revisió de l’informe bianual de transparència (BTR), que el govern va lliurar a final de l’any passat. “Hem estat el primer país a presentar aquest informe i, per tant, també som els primers a passar la revisió per part de l’ONU”, ha destacat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, que ha dit que això convertia Andorra en referència. “És un moment històric que demostra el compromís i l’ambició d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic”, ha ressaltat Pepa López, revisora experta del secretariat del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que també ha explicat que l’auditoria ajudaria en la revisió dels informes que també han de lliurar la resta de països.
El BTR és el document en què es recull la informació relativa a les emissions de gasos d’efecte hivernacle, els objectius de reducció d’aquestes emissions, les mesures i polítiques que el país ha tirat endavant per lluitar contra el canvi climàtic i l’històric d’emissions de CO₂. Aquest mecanisme de transparència, que es desprèn de l’Acord de París, estableix l’obligació de tots els països signants de l’acord a lliurar cada dos anys un informe que expliqui els compromisos i avenços fets. És obligatori de lliurar aquest primer informe a l’ONU a tot estirar a final d’enguany, i Andorra el va lliurar més d’un any abans, l’octubre passat.
Forné ha dit que, malgrat que el país fos responsable d’emetre percentualment molt pocs gasos d’efecte d’hivernacle, volia ser referent en la presentació dels mecanismes de transparència: “Andorra rep els impactes del canvi climàtic de la mateixa manera que la resta de països, i, en ser territori de muntanya, de manera més vulnerable.” Respecte de l’anàlisi del document, López ha dit, en nom de la resta d’experts i també del secretariat, que l’informe era complet i transparent i en referència als objectius que s’ha marcat Andorra també ha assenyalat que eren ambiciosos, tenint en compte que era un país petit, i, per tant, amb una capacitat de reducció d’emissions més baixa.