“Molts turistes ja no volen el vestit andalús o el barret mexicà, sinó el caganer”

  • Parlem amb Marc Alós, copropietari de l'empresa Caganer.com, que ha obert a Barcelona la primera botiga del món especialitzada en la venda de figures de caganers

VilaWeb

Text

Clara Ardévol Mallol

23.04.2021 - 21:30

L’empresa Caganer.com ha obert aquesta setmana la primera botiga del món especialitzada en la venda de figures de caganers. L’establiment se situa al barri Gòtic de Barcelona, al carrer dels Banys Nous número 4, i té cinc-cents tipus de caganers. Fins ara, aquesta empresa familiar que elabora figures artesanals tenia el taller a Torroella de Montgrí i venia a botigues de regals, fires i mercats i també per internet. Arran de la pandèmia, han decidit de fer el pas d’obrir una botiga a Barcelona. Ja feia temps que volien obrir-la, però fins ara els havia estat impossible, per l’alt preu dels lloguers. “Aviat arribarem als trenta anys de l’empresa, que va començar la meva mare”, explica Marc Alós, propietari de la botiga juntament amb el seu germà Sergi. “Sempre ens havíem nodrit de la venda per internet i a fires, fins que a partir del 2010 molts botiguers de Barcelona ens van començar a demanar caganers per a vendre’ls com a souvenirs, perquè la gent els demanava. Amb la pandèmia, moltes d’aquestes botigues han tancat i hem pogut trobar un local en un bon lloc perquè ha caigut el preu de molts lloguers.”

El caganer, convertit en objecte de record

Segons que explica Alós, el fet que moltes webs i mitjans internacionals que recullen les maneres de celebrar Nadal a tot el món es facin ressò de la tradició del caganer ha fet que molts turistes s’interessin per aquesta figura: “Hi ha molts turistes que quan vénen a Barcelona ja no volen el vestit andalús o el barret mexicà, sinó que demanen un caganer. És un dels souvenirs que hi pot haver a Barcelona, com els Torrons Vicens o les galetes Birba. Una bona opció si vénen uns coneguts alemanys de visita és dur-los al carrer Petritxol i després a veure caganers!”

El propietari també diu que part d’aquest interès creixent dels clients estrangers per l’empresa s’explica perquè el 2006 van començar a fer línies de personatges polítics: “Al principi no érem partidaris de posar cara als caganers, però un any van fer eleccions catalanes quan estàvem en fires i vam decidir de fer tots els candidats. L’acollida va ser espectacular i vam pensar que havíem de fer-ne més. Llavors vam fer molts presidents europeus i alguns de Sud-amèrica. Televisions de tot el món ho van filmar i vam tenir molta demanda de clients de tot el món.”

L’empresa també va notar un increment de la demanda el 2016, quan les vendes de caganers als Estats Units es van enfilar arran de la publicació al diari The New York Times d’un article sobre aquesta figura. Caganer.com va rebre més de dues-centes comandes dels Estats Units en només un dia i mig. Les dues figures més sol·licitades van ser Donald Trump i Hillary Clinton.

Malgrat aquest interès, Alós és conscient que en un moment com l’actual serà difícil d’atraure gaires turistes a la botiga, però confia que el turisme s’anirà recuperant. “Això arrencarà a poc a poc i tindrem un any complicat”, diu. “Tampoc no necessitem un turisme de masses, sinó un turisme informat i que li agradi veure aquestes coses més culturals. Si l’administració ajudés una mica més, moltes empreses com la nostra es podrien instal·lar a Barcelona i donar una alternativa al souvenir de sempre i a les grans marques.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Un caganer independitzat del pessebre

Una de les coses que poden cridar més l’atenció d’aquesta botiga és que ofereixi un producte nadalenc durant tot l’any, tot i que hi ha botigues nadalenques obertes sempre a moltes ciutats. En aquest cas, molts clients, especialment estrangers, demanen caganers tot l’any perquè no són a Catalunya per Nadal però estan interessats igualment per aquesta tradició. A més, Alós diu que el caganer, d’alguna manera, s’ha independitzat del pessebre i, per tant, de Nadal: “El caganer se’ns ha fet gran. És una figura que va començar al pessebre, però en aquests moments gairebé s’ha independitzat. Hi ha molts clients col·leccionistes que ens diuen que tenen els caganers en un racó del lavabo o que treuen el caganer del Messi quan juga el Barça perquè els porta sort. Vam entendre que s’havia desestacionalitzat la figura del caganer.”

Ara, a la botiga tenen ben present l’origen de la tradició, que s’explica als turistes i clients en general en diferents llengües: “Els oferim l’explicació de Joan Amades al Costumari català, que diu que la funció d’aquesta peça, d’origen vuitcentista, era fertilitzar el betlem, com feien els camperols al camp. El fet d’adobar la terra portava bona sort a la família, de manera que el caganer portava bona sort. Realment, ningú no sap quin va ser el primer caganer. Potser va ser l’invent d’algú que va fer gràcia i es va anar estenent…”

Aquest no és l’únic espai per a la divulgació que té la botiga, que també vol ser un centre de referència per a explicar el procés productiu amb fotografies. “És important que vegin que hi ha un treball artesanal darrere i es valori”, diu Alós. “En un futur, també volem fer un espai perquè la gent dissenyi el seu propi caganer, per a fer sortir l’artista que tothom porta dins i prendre consciència de com costa pintar-lo.”

Messi i Puigdemont, entre els caganers més demanats

Els dissenyadors de caganers s’adapten a l’actualitat any rere any, i aquests darrers temps no podien faltar els caganers relacionats amb la pandèmia: el caganer pagès amb màscara, metges i infermeres amb l’EPI, la figura de Fernando Simón… El personatge del moment varia força d’un any a un altre i no hi ha un esquema gaire definit, tant pot ser Rosalía com Trump o Carod-Rovira, explica Alós. Quant als polítics, les figures funcionen depenent del carisma que tinguin i de les seves faccions, que al cap i a la fi s’han de representar en el caganer. “Han de contenir alguna cosa, o molt d’amor o molt d’odi. Si no, no acaben de funcionar, i això ens pot passar ara amb Joe Biden. En canvi, els caganers de Trump o Barack Obama tenien molt d’èxit. Kamala Harris potser triomfa més…”

A casa nostra, el polític més demanat és Carles Puigdemont, i el personatge amb més èxit de tots és Leo Messi, que és molt demanat també pels turistes. De totes maneres, els clàssics sempre funcionen i el caganer tradicional, el pagès amb barretina, continua essent molt demanat per tota mena de públic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor