Molló i Prats de Molló celebren el 2n Aplec de Cultura Nacional

VilaWeb

Redacció

30.06.2023 - 06:00

El pròxim cap de setmana els municipis de Molló (Ripollès) i Prats de Molló (Vallespir) celebren la segona edició de l’Aplec de Cultura Nacional amb diferents activitats –música, xerrades, exposicions i tallers– a cada municipi articulades al voltant de la memòria històrica i amb vocació transfronterera. La trobada l’organitzen l’Associació d’Amics de la Casa Macià i l’Associació Casa Macià amb l’objectiu de recaptar fons per rehabilitar l’edifici on Francesc Macià va planejar els Fets de Prats de Molló i difondre el coneixement i la preservació del patrimoni històric i cultural català.

Dissabte 1 de juliol el municipi de Molló acollirà la primera jornada de l’Aplec. El programa començarà a les 17h amb la conferència a càrrec de l’historiador Lluís Duran sobre els anomenats Fets de Prats de Molló, el 1926, quan any les autoritats espanyoles van descobrir i avortar el pla de Macià per envair militarment Catalunya amb l’objectiu de proclamar la seva independència, i a continuació hi haurà el concert de l’acordionista vallesà Carles Belda.

El diumenge els actes es traslladaran al Vallespir, amb tot un matí d’activitats. A les 10h a l’Ajuntament de Prats de Molló s’inaugurarà l’exposició fotogràfica Cal Macià d’Alcarràs, de Susanna Altarriba, una mostra de fotografies de l’interior i l’exterior de la casa pairal de Vallmanya d’Alcarràs, actualment en estat ruïnós que reivindica el valor patrimonial de l’immoble perquè les institucions no el deixin perdre. I després hi haurà diversos tallers, de lectura, de bitlles, de futbol botons, etc. A l’escenari de la Casa Macià acollirà la proposta musical El cançoner R-evolucionat d’Anna Amigó, tast de vins i xerrades Les vinyes de l’exili, amb Jordi Rodó, i Rutes de la Llibertat, amb Oriol Falguera, president de la Fundació Reeixida. L’Aplec acabarà amb dinar popular i cafè concert amb Lo Pau de Ponts.

Un projecte transfronterer

L’Associació Amics de Casa Macià es va constituir l’any passat amb els objectius de recuperar, rehabilitar i museïtzar la Casa Macià, i convertir-la en un centre d’interpretació dedicat a la història de Catalunya, amb un enfocament cap als conceptes de resistència, exili i solidaritat. L’entitat, que presideix l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i dirigeix l’exconseller Lluís Puig, vol enllestir el projecte el 2026, quan es compleix el centenari d’aquells fets. A l’octubre  organitzarà la segona edició de les jornades d’historiografia nacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor