30.06.2023 - 06:00
El pròxim cap de setmana els municipis de Molló (Ripollès) i Prats de Molló (Vallespir) celebren la segona edició de l’Aplec de Cultura Nacional amb diferents activitats –música, xerrades, exposicions i tallers– a cada municipi articulades al voltant de la memòria històrica i amb vocació transfronterera. La trobada l’organitzen l’Associació d’Amics de la Casa Macià i l’Associació Casa Macià amb l’objectiu de recaptar fons per rehabilitar l’edifici on Francesc Macià va planejar els Fets de Prats de Molló i difondre el coneixement i la preservació del patrimoni històric i cultural català.
Dissabte 1 de juliol el municipi de Molló acollirà la primera jornada de l’Aplec. El programa començarà a les 17h amb la conferència a càrrec de l’historiador Lluís Duran sobre els anomenats Fets de Prats de Molló, el 1926, quan any les autoritats espanyoles van descobrir i avortar el pla de Macià per envair militarment Catalunya amb l’objectiu de proclamar la seva independència, i a continuació hi haurà el concert de l’acordionista vallesà Carles Belda.
El diumenge els actes es traslladaran al Vallespir, amb tot un matí d’activitats. A les 10h a l’Ajuntament de Prats de Molló s’inaugurarà l’exposició fotogràfica Cal Macià d’Alcarràs, de Susanna Altarriba, una mostra de fotografies de l’interior i l’exterior de la casa pairal de Vallmanya d’Alcarràs, actualment en estat ruïnós que reivindica el valor patrimonial de l’immoble perquè les institucions no el deixin perdre. I després hi haurà diversos tallers, de lectura, de bitlles, de futbol botons, etc. A l’escenari de la Casa Macià acollirà la proposta musical El cançoner R-evolucionat d’Anna Amigó, tast de vins i xerrades Les vinyes de l’exili, amb Jordi Rodó, i Rutes de la Llibertat, amb Oriol Falguera, president de la Fundació Reeixida. L’Aplec acabarà amb dinar popular i cafè concert amb Lo Pau de Ponts.
Un projecte transfronterer
L’Associació Amics de Casa Macià es va constituir l’any passat amb els objectius de recuperar, rehabilitar i museïtzar la Casa Macià, i convertir-la en un centre d’interpretació dedicat a la història de Catalunya, amb un enfocament cap als conceptes de resistència, exili i solidaritat. L’entitat, que presideix l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i dirigeix l’exconseller Lluís Puig, vol enllestir el projecte el 2026, quan es compleix el centenari d’aquells fets. A l’octubre organitzarà la segona edició de les jornades d’historiografia nacional.