Els molins de vent que han fet encara més rica la monarquia britànica

  • Enguany, la família reial britànica ha augmentat d'un 53% els seus beneficis anuals, en gran part gràcies als arrendaments de terres en què ara hi ha instal·lats parcs eòlics

VilaWeb
The Washington Post
25.07.2024 - 21:40

The Washington Post · Jennifer Hassan

Londres, Regne Unit. La família reial britànica ha augmentat d’un 53% els seus beneficis anuals enguany –per valor de més de 45 milions de lliures, uns 53 milions d’euros–, gràcies a un augment rècord en el rendiment del seu patrimoni, impulsat en gran part pels arrendaments de terres en què ara hi ha instal·lats parcs eòlics.

El Crown Estate, l’organització que gestiona tot el seguit de terres i propietats reials, va publicar ahir l’informe corresponent a l’exercici 2023-2024, el primer exercici complet amb el rei Carles III al tron.

El document revela que el patrimoni de la corona reial britànica va generar un “benefici net rècord” de 1.100 milions de lliures (uns 1.300 milions d’euros), és a dir uns 658,1 milions de lliures (780 milions d’euros) més que no l’any passat. El report també detalla què farà la família reial amb la part d’aquests diners que li correspon, uns plans que inclouen la compra de dos helicòpters. Segons l’informe, l’ús d’helicòpters “és un component clau per a complir els compromisos” dels membres de la família reial, atès que els ajuda a arribar a llocs remots.

El Crown Estate és, formalment, propietat de la família reial, però en té el control el govern britànic. Els beneficis que obté cada any van a parar a les arques de l’estat, i el govern en retorna un percentatge a la reialesa –l’anomenada “subvenció sobirana”– per a cobrir les despeses de funcionament de la casa reial, que inclou els salaris del personal, les despeses d’oci i viatge i el manteniment de les propietats.

“Un any de resultats rècord impulsats per dècades d’inversió en energia eòlica marina, combinada amb una cartera de propietats i terrenys diversa i robusta, demostra que The Crown Estate continua aportant valor econòmic, social i ambiental en benefici de la nació”, va dir l’organització en un comunicat de premsa.

La subvenció sobirana es tramita amb dos anys de decalatge, cosa que significa que la família reial no rebrà aquest augment fins a l’exercici 2025-2026.

Aquests darrers anys, la família reial ha rebut 86,3 milions de lliures (uns 101 milions d’euros) del govern, una xifra que tornarà a cobrar l’exercici 2024-2025. Durant l’exercici 2025-2026, el pagament augmentarà a uns 132 milions de lliures (uns 156 milions d’euros).

El Crown Estate calcula que el valor total de la seva cartera és de 15.500 milions de lliures (uns 18.000 milions d’euros). Les terres que la família reial posseeix o de les quals es beneficia sumen més de 200.000 hectàrees, segons que va informar l’any passat The Washington Post, més de l’1% de les terres del Regne Unit.

Els béns de la reialesa inclouen propietats lucratives a Londres i gran part del llit marí que envolta les Illes Britàniques, que la corona ha rendibilitzat aquests darrers anys a còpia d’arrendar-lo a parcs eòlics marins.

A començament de l’any passat, el Crown Estate va anunciar la signatura de sis nous acords per a la construcció de parcs eòlics marins que, segons que va anunciar, generaran energia per a uns set milions d’habitatges el 2030. Aquell mateix dia, el rei Carles va dir que els beneficis dels parcs eòlics havien de ser per al públic, no pas per a la reialesa.

A causa de la previsió d’alts ingressos derivats dels parcs eòlics marins, el finançament de la monarquia es va reduir l’any passat a un 12% dels beneficis nets de The Crown Estates, en compte d’un 25%.

Donen Labbad, director executiu del Crown Estate, afirma en l’informe d’aquesta setmana que l’augment de beneficis reflectit era “a curt termini, per naturalesa” i que els ingressos es normalitzaran durant els anys vinents.

Després de la publicació del report, que es va retardar un mes a causa de les eleccions generals britàniques, alguns es van llançar a les xarxes socials per a expressar estupefacció respecte de la riquesa real, que va créixer l’any passat, durant la coronació, enmig d’una crisi del cost de la vida al Regne Unit.

“El rei Carles no ha de fer front a la crisi del cost de la vida”, va piular Kevin Maguire, editor associat del diari britànic Daily Mirror. Maguire va afegir que el monarca “va evitar l’impost de successions sobre el patrimoni de mamà ££££££££s”.

Els crítics amb la família reial fa temps que assenyalen que, mentre els britànics paguen un impost de successions d’un 40%, el rei Carles no va pagar res de res pel patrimoni que va heretar de la seva mare, la reina Isabel II.

Els dos darrers anys han estat un període turbulent per a la família reial. Tant el rei com la seva nora Caterina, princesa de Gal·les, s’han retirat de les seves funcions públiques per haver-los diagnosticat càncer a ambdós.

Després del diagnòstic del rei aquest febrer, Caterina va revelar el març que ella també tenia càncer i es trobava en les primeres fases de quimioteràpia preventiva.

Tot i el diagnòstic, l’agenda de rei va registrar 464 compromisos oficials en els dotze mesos anteriors al 31 de març, segons l’informe.

A la Gran Bretanya i a l’estranger, l’agenda dels membres de la família van registrar més de 2.300 compromisos oficials, uns 400 menys que no l’any anterior.

Un informe d’ingressos independent publicat per la casa reial abans-d’ahir remarca que els visitants al palau de Buckingham i al castell de Windsor havien tornat, pràcticament, als nivells pre-covid. Això va ajudar a augmentar els fons per a complementar l’ajuda sobirana a 19,8 milions de lliures (uns 23,5 milions d’euros) durant l’exercici 2023-2024. Són 9,8 milions de lliures (uns 11 milions d’euros) més que no l’any anterior.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor