La modificació del pla INFOCAT encén les ADF i els Agents Rurals i obliga Interior a rectificar

  • El departament s'ha vist obligat a ajornar el debat del pla fins a la tardor arran de la pressió de les ADF i els Agents Rurals a tocar de la campanya d'estiu

VilaWeb
Agents Rurals i ADF entrant pel Coll de Can Maçana, un dels accessos al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat (fotografia: ACN).

Text

Pol Baraza Curtichs

07.06.2023 - 21:40

Moment de tensió al Departament d’Interior a tocar de la campanya d’incendis d’estiu. La proposta de modificació del Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT), que té la finalitat de planificar i afrontar les emergències per incendis forestals, ha causat molt de malestar en les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (ASPARC). Es queixen que amb la modificació, que és pendent d’aprovació, perden autonomia, sobretot els Agents Rurals, atès que els Bombers de la Generalitat són els que tindran el poder per a decidir qui pot accedir a la zona calenta de l’incendi. També es queixen que el document no té consens i que no s’han tingut en compte totes les parts. La pressió de tots dos col·lectius ha estat reeixida i han aconseguit que Interior rectifiqui i ajorni el debat fins a la tardor.

Per fer palès el malestar, ADF i els Agents Rurals havien convocat una protesta al parlament dimarts que ve, el 13 de juny, amb el lema “Si deixeu cremar el territori, encendrem el parlament”. Arran de l’anunci de l’ajornament, l’ASPARC ha anul·lat la convocatòria. L’executiva de les ADF es reunirà avui al migdia i prendrà una decisió. Segons que explica Ramon Torrents, vice-president del secretariat de les ADF Catalunya (SFADF), malgrat l’ajornament, el col·lectiu encara té motius per a protestar: “Si abaixem la guàrdia, perdem una oportunitat d’or. És possible que fem la protesta al parlament.” Interior ha volgut evitar qualsevol confrontació amb els cossos i diu que ara la prioritat és la campanya forestal. “Una vegada superats els mesos d’incendis, tornarem a asseure’ns per parlar-ne i consensuar-ho amb tothom”, expliquen fonts del departament.

Les ADF i l’ASPARC expliquen que la setmana passada es van assabentar que ja hi havia una proposta tancada. El departament, en canvi, diu que no hi ha res definitiu i que feia temps que es treballava en la modificació de l’INFOCAT amb els actors implicats, també les ADF i els Agents Rurals. Diuen que el pla parla solament de la coordinació entre actors i es limita a complir la llei, basant les mesures en la seguretat.

Els Agents Rurals, els més perjudicats

Un dels canvis més polèmics de la modificació de l’INFOCAT fa referència al grup d’intervenció, que s’encarrega de l’extinció de l’incendi i coordina les actuacions dels altres membres en el lloc de l’emergència per mitjà del coordinador operatiu.

Concretament, el nou document exclou els Agents Rurals del grup d’intervenció, i això, segons el col·lectiu, implica que no podrien fer la primera intervenció i coordinació amb les ADF abans de l’arribada dels bombers i que la investigació de les causes no es podria fer amb garanties. “Moltes vegades som els primers que arribem a l’incendi. Si ens treuen aquesta competència, representa que moltes vegades hi arribaríem els primers i no hi podríem fer res fins que no arribessin els bombers”, explica Lluís Pallarès, secretari de l’ASPARC.

Segons Pallarès, perdrien autonomia i es convertirien en subordinats dels bombers. Ara per ara, els Agents Rurals tenen llibertat per a accedir fins al punt d’origen de l’incendi per començar les tasques d’investigació sense haver de demanar permís als bombers. Amb el nou INFOCAT, els ho haurien d’autoritzar els bombers, i temen que això els faci endarrerir les tasques.

“L’escenari d’origen de l’incendi és molt fràgil, on les proves desapareixen amb el contacte més petit. I moltes vegades, si no arribem a temps, les proves són destruïdes pels mitjans d’extinció mateixos, sense adonar-se’n. Parlem de llumins, burilles, que amb una petjada es poden destruir. És vital arribar al moment 0 a l’origen”, explica. Malgrat que els bombers al·leguen els canvis per motius de seguretat, Pallarès diu que tenen els equipaments i la formació necessaris. “Ens sentim menystinguts i atacats per la cúpula dels bombers, els de dalt. Si anem al territori, als parcs, hi ha una bona relació i coordinació. El problema el tenim amb la cúpula dels bombers, que ens menysté i ens exclou constantment”, afegeix.

Les ADF, una lluita que ve de lluny

Fa temps que les ADF expressen el malestar amb Interior. Aviat farà un any que vam parlar amb Torrents per saber el motiu pel qual estaven molests amb el departament. “Continuem igual, no ha canviat res”, diu. Amb la modificació del pla INFOCAT, el col·lectiu ha aprofitat per tornar a posar el crit al cel. Es queixen que fa anys que no tenen un marc normatiu propi, que reclamen d’ençà que van néixer, l’any 1986, que no tenen un reconeixement clar de les funcions que els corresponen i que es troben amb dificultats en el dia a dia. Amb la modificació, creuen que no els reconeixen la feina.

A banda de demanar al govern català que aturi la modificació del pla INFOCAT, que consideren innecessària, que no té consens i que arriba tard, les ADF fan unes quantes reclamacions més, que arrosseguen de fa temps. En un comunicat, demanen un pla que respecti les funcions de suport en l’extinció de les ADF dins el grup d’intervenció, l’impuls d’un grup de vigilància, prevenció i primera intervenció en incendis forestals i el reconeixement del col·lectiu. També reclamen un decret de regulació propi de les ADF, ajuts de nova inversió i la redacció de protocols de coordinació entre cossos operatius. “De cara a la tardor, ens tornarem a reunir [amb Interior]. I no com ara, que ho han fet tots sols i basant-se en la seguretat. La seguretat s’aconsegueix. I s’aconsegueix invertint en formació, equipaments, comunicacions. Igual que els bombers, i fa anys que ho fem. Abans sí que anàvem amb espardenyes, camises i gorres. Ens hem posat les piles”, afegeix Torrents.

Les ADF fa més de trenta-cinc anys que funcionen. Es van crear el 1986 arran dels incendis que van sacsejar la Catalunya Central. Avui agrupen més de nou mil voluntaris, entre els quals pagesos i propietaris forestals, i es dediquen principalment a la prevenció dels incendis. També milloren els camins forestals, construeixen basses d’extinció i fan les primeres intervencions en els incendis forestals, atès que hi són més a prop. Tot plegat, amb el suport de les diputacions, els ajuntaments, els consells comarcals i entitats municipals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor