Creen models de colangiocarcinomes que permeten d’identificar àrees de tractament potencial

  • Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia han creat xenoempelts amb l'objectiu que s'assemblin al màxim als tumors dels pacients

VilaWeb

Redacció

24.11.2022 - 21:25
Actualització: 24.11.2022 - 22:53

Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han creat una col·lecció de xenoempelts derivats de pacients que permetrà identificar àrees de tractament potencials del colangiocarcinoma avançat. Es tracta de models de càncer en què el teixit o les cèl·lules del tumor d’un pacient s’implanten en un ratolí immunodeficient o humanitzat. Els colangiocarcinomes són un grup de neoplàsies malignes del tracte biliar. És la segona neoplàsia hepàtica primària més freqüent i sovint no presenta símptomes en les primeres etapes, cosa que fa que s’acostumin a diagnosticar en un estat avançat i amb opcions terapèutiques limitades. La taxa de supervivència a cinc anys quan hi ha metàstasi és només del 2%.

La col·lecció de models creada s’ha utilitzat ja en una recerca que ha demostrat que la mutació BRCA en aquests pacients podria ser un bon biomarcador per a l’ús d’inhibidors de les cèl·lules anomenades PARP. La recerca ha estat liderada pel Grup de Recerca Translacional del Càncer Gastrointestinal No Colorectal del VHIO, on es combina la recerca preclínica i clínica amb l’objectiu de fer arribar els avenços descoberts al laboratori als pacients com més aviat millor.

En concret, es va desenvolupar una col·lecció de xenoempelts derivats de pacients amb colangiocarcinoma metastàtic irresecable, una de les més grans que hi ha actualment a Europa. Fins ara, la majoria d’aquests models es deriven de tumors primaris extirpats quirúrgicament i això fa que els models enfocats a la malaltia avançada irresecable no siguin la situació real del pacient, ha apuntat la doctora Teresa Maraculla. El projecte del VHIO ha cercat de crear models que s’assemblin al màxim al tumor del pacient.

Aquests models es generen mitjançant el trasplantament de mostres tumorals intactes i derivades de pacients a ratolins, que en conserven les característiques i són capaços de recapitular l’heterogeneïtat intra i ntertumoral. El cap de l’equip preclínic del grup, el doctor Tian Tian, ha explicat que els models exhibeixen respostes al tractament que concorden amb les trobades en pacients amb càncer i per això ha defensat que són una eina valuosa per avaluar nous tractaments potencials i identificar biomarcadors que després es puguin traslladar a la pràctica clínica com més aviat millor.

Algunes recerques prèvies havien servit per identificar múltiples mutacions patogèniques en els colangiocarcinomes. Així, ja se sabia que en aquesta malaltia hi ha mutacions en diversos gens diferents –IDH1 i IDH2, a ARID1A i B, a BAP1 i a BRCA1/2–  que són presents entre el 40 i el 50% dels pacients amb colangiocarcinoma. Per això s’han convertit en objectius prometedors per al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques. Una de les vies amb més potencial en aquest sentit és l’ús d’inhibidors de PARP, ja que totes aquestes mutacions estan relacionades amb una deficiència a la via de reparació de la recombinació homòloga.

Una troballa important d’aquest treball és el valor terapèutic potencial de la mutació al gen BRCA per al tractament amb inhibidors de PARP. En resum, Tian Tian concreta que amb l’estudi s’ha descobert que els models derivats de colangiocarcinomes avançats amb mutació BRCA2 responen a aquests inhibidors, cosa que indica un ús potencial d’aquests tractaments en aquests pacients. Sorprenentment, els models derivats de pacients amb altres mutacions estudiades no hi han respost i l’absència d’eficàcia contrasta amb allò que s’esperaria segons les dades publicades prèviament.

Així, sembla que les altres mutacions no BRCA2 no s’han d’usar com a biomarcadors pancancerosos per predir la resposta als inhibidors de PARP, encara que n’hagin demostrat la utilitat en alguns càncers com el d’ovari o el de mesotelioma.

L’objectiu final del projecte es caracteritzar millor el colangiocarcinoma mitjançant models PDX i millorar així les opcions terapèutiques dels pacients.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor