17.05.2017 - 16:57
MADRID, 17 May. (EUROPA PRESS)
Proxima b, el planeta de grandària terrestre que circumda el nostre sistema estel·lar veí a 4 anys llum, pot ser habitable, segons astrofísics i meteoròlegs liderats per la Universitat d’Exeter.
Utilitzant el model unificat Met Office Unified Model, que s’ha utilitzat amb èxit per estudiar el clima de la Terra durant diverses dècades, l’equip va simular el clima de Proxima b si tingués una composició atmosfèrica similar a la Terra.
L’equip també va explorar una atmosfera molt més simple, que comprèn nitrogen amb traces de diòxid de carboni, així com variacions de l’òrbita dels planetes. Això els va permetre comparar i ampliar estudis anteriors.
Essencialment, els resultats de les simulacions van mostrar que Proxima b podria tenir el potencial de ser habitable, i podria existir en un règim climàtic notablement estable. No obstant això, molta més feina s’ha de fer per realment entendre si aquest planeta pot tenir vida d’alguna forma.
La investigació es publica en la revista científica’ Astronomy & Astrophyics’, en la seva edició del 16 de maig del 2017.
Ian Boutle, autor principal de l’article, va explicar en un comunicat: “El nostre equip d’investigació va examinar una sèrie d’escenaris diferents per a la probable configuració orbital del planeta usant un conjunt de simulacions, així com examinar com es comportaria el clima si el planeta estigués bloquejat (on un dia té la mateixa durada que un any). També observem com una òrbita similar a Mercuri, que gira tres vegades sobre el seu eix per a cada dues òrbites al voltant del sol (una ressonància 3:2), afectaria l’entorn”.
“Una de les principals característiques que distingeix aquest planeta de la Terra és que la llum de la seva estrella està principalment en l’infraroig proper.” Aquestes freqüències de llum interactuen molt més fortament amb el vapor d’aigua i el diòxid de carboni en l’atmosfera, la qual cosa afecta el clima que emergeix en el nostre model “.
Usant el programari de Met Office, el model unificat, l’equip va trobar que les configuracions de ressonància tridimensional i 3:2 resulten en regions del planeta capaços d’albergar aigua líquida. No obstant això, l’exemple de ressonància 3:2 va donar lloc a àrees més substancials del planeta que queien dins d’aquest rang de temperatura. A més, van trobar que l’expectativa d’una òrbita excèntrica, podria conduir a un augment en la “habitabilitat” d’aquest món.
Nathan Mayne, responsable científic del modelatge d’exoplanetes a la Universitat d’Exeter i autor de l’article, va afegir: “Amb el projecte que tenim a Exeter intentem no només comprendre la diversitat dels exoplanetes que s’estan descobrint, sinó també ampliar la nostra comprensió de com el nostre clima és i evolucionarà”.