El model de finançament torna a col·locar Catalunya a la cua en ingressos rebuts el 2022

  • La diferència entre el que Catalunya aporta i el que rep és de 20 punts percentuals, i supera els 26 punts quan es comptabilitza el cost de la vida

VilaWeb
Redacció
26.07.2024 - 10:44
Actualització: 26.07.2024 - 11:56

El model de finançament va tornar a col·locar Catalunya a la cua d’ingressos rebuts per habitant a l’estat espanyol, segons dades de l’any 2022 del Ministeri d’Hisenda. “Només el primer any d’aplicació del model, el 2009, Catalunya va quedar per sobre de la mitjana del conjunt de territoris”, diu el Departament d’Economia.

El 2022, Catalunya va ser el tercer territori que va aportar més ingressos per càpita al sistema –3.565 euros–, un 17,5% per sobre de la mitjana. Tanmateix, després de la redistribució, va caure a la desena posició, amb 3.264 euros per habitant, un 2,3% per sota de la mitjana.

Economia destaca que això implica una pèrdua de gairebé 20 punts percentuals (en concret, 19,8), que encara augmenta més si es té en compte l’impacte del cost de la vida. Amb aquest càlcul, la diferència creix fins a 26,4 punts i relega Catalunya a la catorzena posició en recursos rebuts.

El model de finançament va entrar en vigor el 2009 i d’aleshores ençà no s’ha reformat, tot i que la norma especifica que s’ha de revisar quinquennalment. Economia lamenta que, una volta més, les dades demostren que els mecanismes de redistribució i anivellament no són equitatius.

Així mateix, critica que una altra ineficiència del model és que funciona amb un sistema de bestretes i liquidacions complex i poc transparent, en què el Ministeri d’Hisenda espanyol estima la recaptació de cada territori, de manera que els imports reals no es liquiden fins al cap de dos anys.

El 2022, per exemple, la bestreta per a Catalunya es va subestimar de 4.324 milions d’euros

Les dades de les Illes i el País Valencià

Les Illes es col·loquen per davant de Catalunya i són el segon territori que aporta més per càpita al sistema amb 3.677 euros per habitant. Això representa un 21,2% més que la mitjana. Ara, després de la redistribució, reben 3.312 euros per habitant, que representen 22,1 punts percentuals menys.

Les Illes se situen com el novè territori en ingressos rebuts, però baixen fins a la tretzena posició si es calcula l’impacte del cost de vida. Segons això, la diferència entre l’aportació i els ingressos rebuts creix fins a 27 punts percentuals.

El País Valencià és el novè territori respecte de l’aportació al sistema, amb 2.892 euros per persona. Això són 4,6 punts percentuals per sota de la mitjana. Ara, després de la redistribució, cau a la cua i ocupa l’últim lloc: 3.054 euros per habitant, 8,6 punts per sota de la mitja.

A tall de comparació amb el País Valencià, la Rioja i Galícia són els dos territoris que ocupen el vuitè i desè lloc en termes d’aportació, amb 2,7 i 11,3 punts percentuals per sota de la mitjana. Respecte dels ingressos rebuts, La Rioja es col·loca en segon lloc, amb 23,6 punts percentuals més que la mitjana, i Galícia puja fins al setè, amb 12,4 punts per sobre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor