Conservadors britànics es reuneixen per debatre una possible moció de censura contra Boris Johnson

  • Fins ara, com a mínim, set parlamentaris conservadors han demanat obertament la dimissió del primer ministre britànic

VilaWeb
Europa Press
19.01.2022 - 14:55
Actualització: 19.01.2022 - 16:36

Un grup de destacats parlamentaris del Partit Conservador, responsables de diversos sobresalts a l’anomenat ‘mur roig’ que van facilitar l’aclaparadora victòria ‘tory’ a les eleccions generals de 2019, es reuniren ahir per tractar sobre el futur del primer ministre anglès, Boris Johnson.

Segons ha avançat el diari anglès The Telegraph, diversos d’aquests parlamentaris haurien plantejat enviar cartes de censura a Sir Graham Brady, president del comitè 1922, l’òrgan que té la potestat d’engegar un procés intern de moció de censura. Segons la BBC, aquestes cartes s’enviaran després de la compareixença parlamentària de Johnson, prevista per a aquesta tarda, en què el primer ministre detallarà les noves restriccions per l’augment de contagis de covid-19.

El reglament intern del Partit Conservador estipula que una moció de censura requeriria el suport d’un 15% dels diputats conservadors de la cambra (un mínim de 54, d’un total de 360) per tal d’engegar-se. En cas que s’assoleixi aquesta xifra, el comitè 1922 activaria una votació interna sobre la continuïtat de Johnson en què el primer ministre necessitaria el suport d’almenys la meitat de parlamentaris conservadors, 180, per tal de seguir al càrrec.

El conservador Christian Wakeford, que representa el districte Bury South, ha estat el primer parlamentari ‘tory’ d’un districte electoral del ‘mur roig’ a confirmar públicament que ha enviat una carta de censura per demanar la dimissió de Johnson. En una carta de renúncia aquest matí, Wakeford ha lamentat “la incapacitat per a liderar el país” de Johnson i ha anunciat que deixarà el seu actual partit per tal d’incorporar-se a les files del Partit Laborista.

Es tracta d’un punt àlgid en la creixent revolta conservadora contra Boris Johnson arran de les filtracions que assenyalen que la cúpula del partit hauria celebrat diverses festes durant el primer confinament, l’any 2020, en clar desafiament de les restriccions pandèmiques al país que el mateix govern havia establert. Fins ara, almenys set parlamentaris conservadors n’han demanat obertament la dimissió, entre els quals hi ha el líder dels conservadors escocesos, Douglas Ross. En una intervenció parlamentària aquest matí, el diputat conservador David Davis ha implorat “en nom de Déu” a Johnson que deixi el càrrec de primer ministre.

El ‘mur roig’ és la designació informal que reben un seguit de districtes electorals a la regió de les Midlands que tradicionalment han estat bastions laboristes. Aquesta hegemonia es trencà per primer cop en dècades a les eleccions general de 2019, amb diverses victòries ‘tories’ en districtes on tradicionalment sempre hi havia guanyat el Partit Laborista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor