08.10.2021 - 21:50
|
Actualització: 08.10.2022 - 21:47
Quan arriba el mes d’octubre, el massapà envaeix el rebost de les pastisseries valencianes. Els aparadors s’omplin de colors i un grapat de mocadors de tela pengen rere l’aparador de les botigues.
Quin és l’origen de la mocadorada?
El Nou d’Octubre, Sant Dionís i diada del País Valencià, a les comarques de l’Horta és costum que els enamorats s’obsequien amb un present ben curiós: la mocadorà. Dolços de massapà, habitualment amb forma de fruites i hortalisses, s’emboliquen en un mocador de tela –tradicionalment de seda– lligat per totes quatre puntes.
Segons el mite, la tradició recorda l’entrada de Jaume I a la ciutat de València l’any 1238, quan els andalusins obsequiaren la seua esposa, Violant d’Hongria, amb productes de l’horta.
Un segon relat situa l’origen de la mocadorada al segle XVIII, després de la guerra de Successió. En el context dels Decrets de Nova Planta, es prohibí llançar coets durant la festivitat del Nou d’Octubre. Com a resposta, els pastissers de la ciutat inventaren el piulet i el tronador, dos dolços que simulen la forma dels petards prohibits. També són fets de massapà, tot i que cuit i farcit, a l’estil de la casca de Reis.
Malgrat que no se sap realment l’origen del costum, totes dues històries configuren el contingut de la mocadorada actual, amb el piulet i el tronador com a figures centrals, envoltats de fruites i verdures ensucrades. El seu caràcter romàntic, atès que s’intercanvia entre estimats, ha convertit Sant Dionís, per pura coincidència, en el dia dels enamorats per als valencians.
La Rosa de Jericó, la pastisseria Aixa de Puçol i Dolços Martín, entre els premiats en el Concurs de Sant Dionís
D’ençà de fa quaranta anys, el gremi organitza el Concurs de Sant Dionís. Enguany, la pastisseria Aixa de Puçol (Horta Nord) s’ha endut novament el premi a la millor mocadorada. Els altres guardons són per al millor aparador, que l’ha rebut Rosa de Jericó (València) i el premi a la millor innovació, que l’ha aconseguit Dolços Martín (València).
El premi a la millor degustació ha estat per a la pastisseria Quatre Cantons de Montcada. Si bé la mocadorada és un costum originari de l’Horta de València, aquests darrers anys s’ha expandit a més zones del territori, on les administracions tracten de promocionar-la.