16.03.2021 - 13:38
|
Actualització: 16.03.2021 - 18:48
La Iniciativa per una llei que garanteixi el dret de l’habitatge ha convocat mobilitzacions a tot el país per a exigir l’aprovació de la llei de l’habitatge, que fa mesos que està aturada per discrepàncies en el govern espanyol. Les mobilitzacions seran dissabte, 20 de març, a les 11.00 davant les delegacions del govern espanyol. També se’n faran a altres ciutats de l’estat.
Al manifest s’exposen vuit mesures que veuen “innegociables i de mínims” i que creuen que han d’estar recollides a la futura llei de l’habitatge. Reclamen que es garanteixi el dret a un habitatge digne, que s’aturin els desnonaments a persones vulnerables, que s’ampliï el parc públic de lloguer social fins al 20% del conjunt d’habitatges i que es regulin els lloguers.
També exigeixen que es garanteixin els subministraments bàsics, una segona oportunitat als endeutats per les hipoteques, que s’ampliïn els pressuposts dedicats a habitatge fins al 2% del total i que es permeti a la població de participar activament en les polítiques d’habitatge i urbanisme.
A Catalunya, una trentena d’entitats han donat suport al manifest de convocatòria de la manifestació, entre les quals, la PAH, el Sindicat de Llogateres, la Marea Pensionista, la FAVB, la campanya Guerra a Cerberus i l’Observatori DESC. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, ha recordat al president espanyol, Pedro Sánchez, que “no seria president sense haver fet aquest acord social i de govern” amb aquests compromisos. En una conferència de premsa davant la seu del PSC, han retret que el PSOE “se sotmet a les pressions de la patronal immobiliària i dels fons voltor”. “Això no és tan sols un atac al dret de l’habitatge, és un frau democràtic en tota regla”, ha dit Palomera.
Per la seva banda, la portaveu de Guerra a Cerberus, Bárbara Roch, ha criticat que el ministre espanyol José Luís Ábalos digués que l’habitatge era “un dret de mercat”. “Tothom ha de prendre partit quan s’ha d’escollir entre si és un bé de mercat o un dret, ningú pot quedar-hi indiferent”, ha insistit. Roc ha dit que aquesta llei havia de ser “una primera pedra” per a garantir un habitatge digne i per a limitar les actuacions dels fons d’inversió en aquesta matèria.
L’habitatge, “al centre” de les negociacions per a formar govern a Catalunya
Palomera ha avisat que cap govern no podia passar per alt “un clam tan unànime”. En el cas català, ha dit que les passades eleccions del 14 de febrer eren “un nou recordatori” als partits que tenien “el mandat democràtic de blindar i aprofundir les lleis que garanteixen el dret de l’habitatge”.
Palomera ha explicat que el Sindicat s’havia reunit amb JxCat, ERC i la CUP i ha sentenciat: “No hi haurà pacte de govern sense l’habitatge al centre.” Ha defensat que n’hi havia prou de lluitar només contra l’emergència i contra els desnonaments, que són “la punta de l’iceberg”, sinó que calia “reestructurar tot el sistema”.