Segon dia de mobilitzacions a Glasgow per a reclamar justícia climàtica a la COP26

  • S'esperen més de 50.000 participants a la marxa, i milers més en unes altres ciutats del món · Friends of the Earth i Ecologistes en Acció alerten de les pressions del sector privat per a introduir, diuen, solucions falses

VilaWeb
L'activista climàtica Greta Thunberg va fer un discurs a la mobilització d'ahir de Friday's for future. Fotografia: EFE/Manuel Montcada
ACN
06.11.2021 - 09:25
Actualització: 06.11.2021 - 19:45

Glasgow s’ha omplert de manifestants que reclamen justícia climàtica als polítics que aquests dies es reuneixen a la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26). Per segon dia consecutiu, els carrers han pres protagonisme a les negociacions de la comunitat internacional a la COP26.

Ahir el moviment estudiantil Friday’s for future va aplegar vora 25.000 manifestants, segons els organitzadors, i les autoritats locals calculen que avui es pot duplicar la xifra. Així, s’espera que la manifestació convocada per COP Coalition 26, una coalició d’organitzacions no governamentals, sigui la més multitudinària de la COP26. També hi haurà protestes a Londres i Manchester, i en unes altres ciutats arreu del món.

“Ni els dirigents mundials ni les corporacions ens donaran justícia. Només nosaltres podem imaginar i construir un futur que funcioni per a tots nosaltres”, defensen els organitzadors en un manifest on demanen la implicació dels ciutadans en la lluita contra el canvi climàtic.

COP Coalition 26 critica que fins ara els governs han fet massa poc i massa tard per afrontar la crisi climàtica. “Fan pinya amb les corporacions, s’amaguen rere solucions verdes inexistents i no aborden la magnitud del problema”, denuncia.

ONG ecologistes denuncien obstacles per a seguir les negociacions

ONG ecologistes informen que troben obstacles per a seguir les negociacions climàtiques de la COP26. Cristina Alonso, responsable de justícia climàtica de Friends of the Earth a l’estat espanyol, es queixa en declaracions a l’ACN que els membres de la societat civil, especialment els del Sud Global, tenen dificultats per a accedir a les converses com a observadors a causa de les limitacions de cabuda que s’han imposat per la covid-19. També creu que el sector privat té més facilitats i que aporten solucions falses. “Ara mateix hi ha molta informació que no ens arriba i que és fonamental per a fer el seguiment i pressionar”, diu Javier Andaluz, coordinador de clima i energia d’Ecologistes en Acció.

Andaluz és observador a la COP26 i, a diferència de les anteriors conferències, troba a faltar seients per als membres de les ONG. “No es garanteix una participació adequada”, diu. De les reunions que ha pogut seguir fins ara no en treu bones expectatives: “La sensació és molt agredolça, els texts no són clars i hi ha moltes opcions obertes.” Alonso avisa que les empreses i institucions financeres aconsegueixen d’introduir als esborranys que es negocien mesures com ara la captura de carboni i l’hidrogen verd, que considera solucions falses a la crisi climàtica. En aquest sentit, creu que el concepte “net zero”, que preveu un sistema de compensació d’emissions, no aborda les accions reals necessàries per a reduir els gasos contaminants.

Ara mateix les negociacions se centren en el finançament climàtic, però sobretot en les regles de funcionament de l’Acord de París del 2015, que estableix el compromís de limitar l’augment de la temperatura a 1,5 °C per evitar una catàstrofe climàtica, tal com pronostiquen els científics. Això ja es va abordar durant la COP25 de Madrid, però van quedar pendents algunes qüestions, com ara el funcionament dels mercats mundials de carboni i el rendiment de comptes dels països.

Reorganitzar les conferències

“Hi hauria d’haver un altre format”, diu Alonso, que reclama més capacitat de participació per a les ONG i països del Sud Global per a poder fer un “contrapoder” als països rics. “El nord té encara més poder en aquesta COP26”, critica.

Tant Friends of the Earth com Ecologistes en Acció es mostren pessimistes amb el desenllaç de la COP26 la setmana que ve. “Davant un mal acord, és preferible no arribar a cap acord”, defensa Alonso.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor