07.07.2021 - 19:36
|
Actualització: 07.07.2021 - 19:57
La porta blava del Centre d’Internament d’Estrangers del quarter de Sapadors de València es tornarà a obrir de manera imminent per a rebre nous interns. Fa més d’un any, coincidint amb la pandèmia, va tancar les portes. S’hi han fet reformes i, de manera imminent, començarà a rebre interns. Es tracta d’un grup de disset persones que seran traslladades des de Múrcia.
El CIE de Sapadors (València) ha estat tancat per obres més de un any. Ara torna a obrir. El CIE és un espai de no-drets per això li exigim a @DGobiernoCV @SubdelValencia que no el reòbriga #CIEsNO #sobrenRons pic.twitter.com/cHu8ZDpc7R
— CIEs NO (València) (@CIEsNO) July 7, 2021
Representants polítics contra els CIE
El col·ectiu CIES no ha convocat aquesta vesprada un acte de protesta just davant la porta i hi han participat la consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo; la síndica d’Unides Podem a les Corts, Pilar Lima; el secretari autonòmic de la Vice-presidència, Iván Castañón; o el vice-batlle de València, Sergi Campillo, entre més representants socials i polítics.
Pérez Garijo ha dit que una vegada més cal dir CIEs no, que els centres no s’han de reformar, sinó que s’han de tancar, i que darrere les portes es vulneren els drets de les persones.
▶ @RosaPerezGarijo: "Fins que no desapareixen els CIEs continuarem reclamant #CIEsNO. No podem permetre que es vulneren els drets humans al nostre país" #denunCIEmos #sobrenRaons pic.twitter.com/sb2RN82iHU
— Esquerra Unida PV🔻🌍💜 (@esquerraunida) July 7, 2021
Preocupació pels nous internaments
Adrián Vives, portaveu de la campanya pel tancament dels centres d’internament ha explicat que aquests establiments no tenen cap sentit, perquè més del 90% de les persones que hi ingressen no tenen papers, però no han comès cap delicte. Entrar a l’estat sense documentació és una infracció administrativa que s’ha de saldar amb una multa o amb l’expulsió, però no es pot privar de llibertat a cap persona, ha explicat Vives. L’internament és previ a la deportació.
A més, Adrian Vives ha afegit que és molt qüestionable la pràctica policial de tancar en un centre d’internament les persones que estan pendents de ser retornades al seu país.
La plataforma CIEs No considera il·legítima i una privació dels drets, la privació de llibertat de les persones ingressades als CIE.
Sobre les condicions del centre després de la reforma, consideren que la vulneració continuarà encara que, segons el ministre Marlaska, l’estructura siga més respectuosa amb els drets humans. “Un canvi en l’estructura no evitarà que es continuen tancant menors, persones vulnerables que són demandants de protecció internacional, o malalts. I tampoc no s’evitarà el gran problema que són les actituds racistes que té la policia”, ha lamentat Vives, que ha recordat les deplorables condicions sanitàries que s’han viscut a Sapadors.
Els grups d’ajuda a les persones sense papers no saben exactament com s’ha fet la reforma del centre. Tampoc no ho podran saber els advocats que vetllen pels seus drets perquè l’accés a les instal·lacions és sempre molt limitat i el que es coneix és a través del testimoni de les persones que hi són tancades. “No pensem que es puguen respectar els drets humans perquè el model de CIE ja representa en si mateix una vulneració dels drets de les persones internes”.
Durant el període que el centre ha estat tancat, algunes persones amb un expedient d’expulsió han estat traslladades a altres territoris. Però com que logísticament això és car i complicat, se’ls ha deixat en llibertat. El que ara la plataforma de suport tem és que a mesura que aquestes persones que tenen un expedient de deportació siguen identificades per al policia, les internen.