Tot allò que heu de saber del Mobile World Congress 2023

  • El congrés aprofundirà en els temes d’anys anteriors · L’amenaça de vaga del sector del taxi es repeteix enguany

VilaWeb
Marc Belzunces
21.02.2023 - 21:40
Actualització: 22.02.2023 - 08:13

Havent esdevingut ja una tradició a Barcelona, el Mobile World Congress (MWC) arriba puntualment dilluns vinent, 27 de febrer, i durarà fins el dijous 2 de març. Els directius de les principals empreses de telecomunicacions internacionals, juntament amb professionals de gairebé tots els països, passaran pel firal de la Gran Via, a cavall entre Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. És un dels principals esdeveniments de la ciutat: l’organització preveu més de 80.000 participants i un impacte econòmic de 350 milions, amb 7.400 llocs de feina temporal. A més, hi ha plena sintonia entre els organitzadors i les administracions: s’acaba de renovar el contracte perquè el Mobile es mantingui a la ciutat fins el 2030. L’organització vol que Barcelona en sigui la seu permanent i, doncs, tenen intenció de renovar-lo automàticament després d’aquella data. Per mantenir la tradició, el sector del taxi podria aprofitar el MWC per convocar una aturada en què reclamaria de modificar la llei del taxi i blindar les tarifes regulades.

El lema del congrés és “Velocitat: alliberant la tecnologia de demà i d’avui”, i se centrarà en la consolidació de la connectivitat 5G, la realitat virtual, les xarxes obertes, les tecnologies financeres (FinTech) basades en criptomonedes i la digitalització de la indústria. Però enguany hi ha hagut una notícia tràgica: dilluns un treballador es va morir a conseqüència de les ferides que es va fer durant el muntatge dels expositors.

Recuperant-se encara de la pandèmia

El MWC encara arrossega les conseqüències de la pandèmia. Fou el primer gran esdeveniment internacional cancel·lat per aquest motiu, el 2020. El 2021, amb fortes mesures sanitàries, s’hi van aplegar 20.000 visitants presencials i 100.000 en línia. L’any passat, hi hagué 60.000 visitants. I enguany l’organització tindrà més de 2.000 expositors –l’any passat n’hi havia 1.500– i espera superar els 80.000 assistents (la meitat, directius) de més de 200 països. També es preveu un augment notable d’assistents de la Xina, ara que ja s’hi ha acabat la política de confinaments en massa. Segons el Gremi d’Hotels de Barcelona ja hi ha reservades 19.000 habitacions, moltes més que no l’any passat (10.500), cosa que ha fet duplicar els preus a tota la ciutat, que ara són de més de 300 euros per habitació i nit de mitjana. El sector de la restauració i el lleure calcula que els participants en el MWC faran una despesa addicional d’uns 300 euros diaris. Tot i que l’augment en relació amb l’any passat és notable, encara no arriben a les xifres d’abans de la pandèmia. El 2019 hi va haver 26.000 reserves d’hotels, amb 110.000 assistents.

Els organitzadors del MWC esperen que enguany torni la normalitat pre-pandèmica.

Els grans temes

En el MWC d’enguany no hi haurà novetats importants, sinó que s’hi podrà veure la continuïtat temàtica de congressos anteriors. Es dividirà en cinc grans àrees. La primera és l’acceleració del 5G. Una tecnologia de connexió a internet de gran velocitat que a poc a poc es va expandint i ja compta amb milions de dispositius compatibles. El recinte, de fet, tindrà per primera vegada al nostre país connectivitat 5G mmWave, pensada per a interiors, que pot arribar a velocitats de 5 Gbps. Tanmateix, malgrat les promeses del sector, el 5G de moment no és la revolució que s’esperava. Els usuaris, en el dia a dia, no noten cap millora destacable en la navegació, i no han aparegut nous serveis que en facin ús (si més no populars). El sector analitzarà la situació actual d’aquesta tecnologia i els passos que s’han de seguir, mentre comença a parlar ja de la pròxima generació, el 6G. Alhora, reclama unes xarxes més eficients i es prepara per a la computació quàntica. També s’hi tractarà de l’impacte ambiental del 5G i com disminuir-ne el consum energètic.

La segona àrea, unida a la connectivitat ultraràpida sense fils 5G, serà la “Realitat+”. Del metavers, la realitat virtual i la realitat augmentada fa anys que se’n parla, i ara com ara no ha tingut entre els consumidors la gran expansió que s’esperava. Malgrat això, la tecnologia és en procés de maduració. De mica en mica, moltes aplicacions incorporen la realitat augmentada, és a dir, ens mostren informació afegida al nostre entorn real. Per una altra banda, les principals plataformes de videojocs ja tenen ulleres de realitat virtual i es preveu que enguany Apple presentarà les seves, cosa que podria trasbalsar tot el sector. Dins aquesta àrea, també es parlarà de Matter, el nou protocol universal per a domòtica. Ha estat acordat finalment per les principals multinacionals (Apple, Google…) i pot fer que casa nostra s’ompli d’electrodomèstics connectats entre si i amb internet, que controlarem amb el nostre mòbil. El sector fins i tot es demana si hi ha res que no es pugui connectar a la xarxa.

La realitat virtual tornarà a ser un dels grans temes. Imatge: MWC.

Amb OpenNet, els assistents debatran sobre l’obertura de les xarxes. La internet de les coses, la computació distribuïda (edge computing), el núvol o les interfícies de programació d’aplicacions (API) obertes, que permeten de crear serveis entorn de plataformes. El MWC considera que l’evolució de les xarxes a llarg termini ha començat, i això demana xarxes obertes on puguin interactuar totes aquestes tecnologies amb total compatibilitat.

Les tecnofinances (FinTech) tornen al MWC i poden esdevenir una de les àrees més polèmiques. Malgrat la crisi profunda que han travessat, les criptomonedes, l’NFT, l’aplicació de la tecnologia de cadena de blocs a uns altres àmbits i les finances descentralitzades continuen essent de màxim interès per al sector. La pandèmia accelerà l’adopció de la banca electrònica en totes les franges d’edat. El MWC considera que això és un canvi de paradigma que perviurà, de manera que augmentarà l’ús de les criptomonedes i els NFT. Tanmateix, els experts hauran de respondre a unes crítiques creixents envers el sector de les criptomonedes. Analitzaran com posar fi al frau i la delinqüència, com lluitar contra l’extrema volatilitat de les criptomonedes, la seva eficiència energètica (com més va més criticada), i com pot acabar essent una economia completament digitalitzada, incloent-hi els pagaments al metavers. També es qüestionarà si el futur ha de ser completament descentralitzat (com demanen els defensors de les criptomonedes) o s’ha d’adoptar un sistema amb un cert grau de centralització, com passa actualment amb les monedes físiques.

Finalment, a “Tot Digital” (digital everything) s’analitzarà com digitalitzar totes les indústries. L’entreteniment, la manufactura i la mobilitat viuen canvis grans i accelerats. Segons el MWC, amb uns recursos finits, cal que tothom faci més amb menys. La digitalització, la internet de les coses i la combinació del món real amb el digital –amb la realitat augmentada i virtual– poden ajudar a crear una “indústria 4.0”. La robotització i el control a distància de les fàbriques, a més de la feina remota amb eines de realitat virtual, seran els temes estrella d’aquesta àrea.

Cal ressenyar l’espai 4YFN per a connectar empreses emergents, on Barcelona i Catalunya se situen com un potent pol digital del sud d’Europa, amb una vuitantena de centres de desenvolupament de programari a l’àrea metropolitana de Barcelona. També cal destacar la iniciativa Beat Barcelona, impulsada per empreses catalanes i institucions, que proporcionarà concerts, visites, cultura i gastronomia locals als assistents.

Sense grans novetats en dispositius

Tradicionalment, el MWC no ha estat un esdeveniment adreçat al consumidor final. L’agenda és atapeïda de conferències dels directius més importants del sector, i posa en contacte professionals de tota mena. Malgrat això, en anys anteriors algunes marques van aprofitar l’avinentesa per presentar nous telèfons mòbils i ordinadors portàtils. Però aquesta àrea continuarà afectada per les conseqüències de la pandèmia. Dos dels principals actors, Apple i Google, no hi han participat mai directament, perquè ja tenen congressos propis per a presentar els productes. I enguany tampoc no es preveuen grans novetats de la resta de fabricants. Per una altra banda, s’espera l’assistència de Sony, que no és al MWC d’ençà del 2019. Un dels grans fabricants que sí que hi assistirà serà el coreà Samsung, que ha mantingut la tradició de presentar poques setmanes abans del MWC els seus productes estrella. Enguany, els mòbils Galaxy S23 i els portàtils Galaxy Book3, que els assistents al MWC podran tocar.

El MWC allotjarà desenes de conferències dels principals directius mundials del sector (imatge: MWC).

Els xinesos de Huawei volen retornar a la situació pre-pandèmica i ampliaran el seu estand d’un 50%. Tanmateix, continuen afectats per les sancions dels EUA, que no els permeten de comprar components d’aquell país sense l’aprovació del govern de la Casa Blanca. Això fa que no puguin instal·lar el sistema operatiu Android als seus mòbils, cosa que els castiga molt les vendes. La companyia mira d’adaptar-se a aquesta nova situació i preveu de créixer fortament en el sector del núvol. També pot ser que aprofiti l’avinentesa per presentar un nou mòbil plegable (Mate X3) amb connexió per satèl·lit. Els xinesos de Xiaomi també poden presentar un mòbil d’alta gamma (Xiaomi 13S Ultra) –amb una càmera millorada– i dues tauletes (Xiaomi Pad 6 i Pad 6 Pro), però no hi ha res confirmat.

Motorola és una de les altres companyies que van acompanyades de rumors. Podria presentar un nou mòbil estrella (Motorola Edge 40 Pro), però alguns analistes diuen que no ho farà fins més endavant. OnePlus, Honor, Oppo i Realme són més companyies de les quals molts analistes voldrien veure novetats al Mobile, però no és sinó un rum-rum.

Com arribar-hi i quines reclamacions fa el sector del taxi

Tractant-se d’un esdeveniment professional, qui vulgui assistir-hi haurà de comprar les entrades a la web. El preu oscil·la entre 879 euros i 4.949. Els qui hi assisteixin virtualment hauran de pagar-ne 549. Per anar-hi, la millor opció és el transport públic. Amb els Ferrocarrils de la Generalitat, cal baixar a l’estació d’Europa-Fira (línies L8, S3, S4, S8, S9, R5, R50, R6 i R60). Amb el metro, podem agafar la línia 9 Sud (estacions Fira o Europa Fira) o la 10 (estació Foc). Les línies 1 (Torrassa), 3 (Zona Universitària) i 5 (Collblanc) tenen correspondència amb la 9 Sud. I amb bus es poden agafar les línies 46, 65, 79, H12 i V1.

Bona part dels assistents professionals hi aniran amb taxi, tot i que els taxistes podrien convocar una aturada. El sector continua oposant-se als VTC (Uber, Cabify i Bolt) i vol que l’administració modifiqui la llei del taxi i fixi un nou límit de vehicles per plataforma. També demanen que la policia actuï immediatament contra els vehicles que incompleixen la normativa que el sector del taxi va acordar amb la Generalitat de Catalunya, que exigeix que els vehicles VTC tinguin una longitud mínima de 4,9 metres i etiqueta 0 o ECO. Aquesta condició, en el cas de Cabify, només la complien un 1% dels vehicles. Empreses com Bolt van afegir als vehicles un para-xoc homologat que els allarga fins a 4,9 metres. “El decret de la Generalitat pretén anihilar un sector amb mesures ridícules i, contra això, hem trobat solucions també ridícules”, argumentaven representants de la companyia en declaracions recollides per Betevé.

El sector del taxi i els VTC tornen a ser notícia amb motiu del MWC.

Mentrestant, l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) té obert un expedient als sindicats Élite Taxi i Taxi Project 2.0 per conducta anticompetitiva, boicot i pràctiques agressives contra els VTC, que pot acabar amb una sanció de més de 122.000 euros. Se n’espera la resolució el mes de març. Enmig de la tensió, els dos sindicats acusen l’ACCO d’estar al servei dels VTC. Per una altra banda, els directius de GSMA, l’empresa responsable del congrés, arran d’una possible vaga de taxis han recomanat d’usar el transport públic, vehicles privats o, fins i tot, anar-hi a peu. “Barcelona és una ciutat bonica per a caminar-hi”, han dit. Sigui com sigui, l’organització confia que les administracions resoldran el conflicte, com ha passat en anys anteriors. Fent broma, han dit que si les amenaces de vaga han tornat vol dir que el Mobile també ha tornat.

A tall de resum, doncs, el MWC 2023 significa la tornada progressiva a la normalitat pre-pandèmica quant a volum de participants i impacte econòmic a Barcelona. Tanmateix, no s’hi preveuen grans anuncis ni novetats dels fabricants. Els participants aprofundiran les tendències i la millora de les tecnologies presentades en anys anteriors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor