MWC Barcelona 2019: quines tendències ens esperen als mòbils?

  • Com cada any, entre el 25 i el 28 de febrer es farà a Barcelona la fira de tecnologia mòbil més important del món · Us expliquem quins productes i tendències s’hi presentaran

VilaWeb

Text

Marc Belzunces

24.02.2019 - 21:50

Organitzada per la GSMA, l’associació que representa els interessos de més de 1.200 operadors de telefonia mundials i companyies relacionades, aterra a Barcelona com cada any d’ençà del 2006 el congrés de tecnologia mòbil més important del món. Amb el lema ‘Connexió intel·ligent’, s’hi esperen més de 100.000 assistents de pràcticament tots els països del món. Amb la participació de més de 2.400 companyies, que presentaran les seves novetats i miraran de fer xarxa per vendre els seus productes, establir sinergies i aconseguir noves col·laboracions. L’esdeveniment té un gran impacte sobre la ciutat i, com aquests darrers anys, enguany també ha anat precedit de diverses polèmiques. Us expliquem tot seguit quins seran els grans temes d’aquest esdeveniment.

El futur del MWC i la polèmica d’enguany

La fira es va inaugurar el 1987, amb el nom 3GSM World, a la ciutat occitana de Canes, on es va fer fins el 2005. El 2006 va aterrar a Barcelona, amb el nom de Mobile Word Congress a partir del 2008, per reflectir els canvis que hi havia en el sector amb l’expansió dels smartphones (telèfons intel·ligents). De fet, enguany torna a canviar el nom, i adopta l’acrònim MWC per allunyar-se de la paraula Mobile i centrar-se més en la comunicació en general i els serveis relacionats. El 2011 Barcelona, amb els organitzadors plenament satisfets, va ser triada com la capital mundial del mòbil, és a dir, la seu de l’organització. Això ha tingut importants implicacions industrials per a la ciutat, que ha esdevingut una de les ciutats de moda per als treballadors i empreses del sector tecnològic. Tot i ser la més important, no és pas l’única fira MWC; també se’n fan de regionals a Los Angeles i Xangai.

Atesa la importància de la fira per a Barcelona, aquests darrers anys hem assistit a vagues de diversos sectors de la ciutat que l’han utilitzada per reclamar millores laborals. Aquest 2019 no serà diferent. Inicialment s’havien convocat vagues del metro i els serveis de neteja i controls de seguretat de l’aeroport de Barcelona, aquestes dues darreres desconvocades a l’últim moment. Tot això, sense Uber ni Cabify pel conflicte entre les VTC i els taxis, que a més podrien aprofitar la fira per fer més reclamacions. Aquestes protestes han alterat lleugerament la celebració de la fira en el passat, però els seus organitzadors, a banda d’expressar la preocupació per trobar una solució satisfactòria per a tothom, sempre han manifestat que es trobaven molt de gust a Barcelona i han recordat que el compromís és que el MWC s’hi mantingui fins el 2023, arran de les pressions per a canviar de seu.

I és que el MWC ha estat un dels elements de pressió política davant la situació generada per Espanya enfront de les reclamacions de Catalunya. De fet, hem sabut que per al 2018 l’organització va haver de preparar dues seus alternatives com a escenaris de contingència, tot esperant l’evolució de la intervenció de l’autonomia catalana per part del govern espanyol i la reacció tant de les institucions catalanes com de la població. Enguany tampoc no s’ha deslliurat de la polèmica política. L’empresa nord-americana IBM havia preparat un vídeo amb diversos tòpics turístics (música flamenca, Gaudí…), on apareixia breument una estelada. La filial espanyola s’ha disculpat públicament per l’errada, i ha suprimit el vídeo original, censurant la bandera en una versió correcta posterior, a més de fer una adhesió pública a les lleis i la constitució espanyola més pròpia de règims autoritaris que no pas d’una economia lliure en un país democràtic.

Les novetats del 2019: connectivitat 5G, mòbils plegables, intel·ligència artificial i més

Més enllà d’aquest context, el MWC és l’esdeveniment més important de l’any per a moltes companyies, que presentaran importants novetats en els recintes firals que es reparteixen entre la ciutat de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. La fira s’articularà entorn de diversos temes, però sens dubte les dues novetats que cridaran més l’atenció serà la connectivitat 5G i els mòbils plegables.

Les noves xarxes 5G (de cinquena generació) de telefonia mòbil seran les substitutes de les actuals xarxes 4G (que encara conviuen amb les 3G) i han d’acabar permetent la llargament promesa internet d’alta velocitat ubiqua. Promet una velocitat màxima 100 vegades superior a la generació 4G, amb pics màxims de 20 Gbit/s en una primera especificació, tot i que s’espera arribar a 100 Gbs, de manera que superaria fins i tot la velocitat de la fibra actual. Però no és tan sols la velocitat: el 5G també va enfocat a un consum d’energia menor, una reducció del cost, un augment de la capacitat del sistema i una latència menor. Actualment cada vegada és més necessari que els cotxes, electrodomèstics i més ginys tinguin connexió a internet, i per això cal una tecnologia que ho permeti. Parlem de milers de milions de dispositius que han de tenir connexió a internet. Per això és important de disposar d’una xarxa que pugui gestionar milers de dispositius en un espai reduït, amb el 5G fins a un milió de dispositius per estació. La latència és també un aspecte molt important. És el temps d’espera entre una petició (un clic, l’enviament d’informació, etc.) i la resposta (començar a reproduir el vídeo, enviar la resposta a la informació, etc.). Actualment oscil·la entre 30 i 70 mil·lisegons (ms). És imperceptible per als humans, però per a les màquines pot significar un problema quan hi ha diverses peticions encadenades. Per exemple, en un cotxe autònom o amb un metge operant un robot a milers de quilòmetres de distància, no pot haver-hi un retard significatiu, per molt petit que sigui, perquè això pot causar un accident. Amb el 5G la latència serà inferior a 1 ms, virtualment sense retard. Sigui com sigui, de moment som en la fase de desenvolupar la tecnologia i fabricar els xips 5G que s’han d’incorporar en massa als dispositius. Encara haurem d’esperar un temps perquè els operadors comencin a fer proves de 5G, estendre’n la xarxa i oferir-ne el servei. Alguns preveuen oferir 5G a partir del 2020 i el MWC servirà per a començar a preparar-se.

El segon gran eix seran els mòbils plegables. Fa anys que les empreses treballen en pantalles flexibles per poder-los fer realitat. Al MWC veurem segurament com la coreana Samsung, líder mundial, presentarà el primer mòbil d’aquesta mena que es posa a la venda, el Galaxy Fold. Això sí, prepareu 2.000 euros. El xinès Huawei, el tercer fabricant mundial, no n’ha donat encara detalls, però és segur que també presentarà el seu model a Barcelona, que podria rebre el nom de Mate Flex. Pel que fa a l’altre gran fabricant xinès, Xiaomi, fa un mes que es va filtrar el seu prototip de mòbil plegable, tot i que va decebre els especialistes. Veurem a Barcelona si ha evolucionat prou per a comercialitzar-lo durant el 2019. Apple, el segon fabricant de mòbils rere Samsung, no serà oficialment al MWC. No hi ha participat mai i es limita a les seves pròpies conferències. En qualsevol cas, fins ara Apple no ha mostrat interès en aquesta tecnologia. Un altre dels històrics, Motorola, potser presenta el Razr 4 (amb un preu de 1.500 dòlars), que recupera gràcies a les pantalles flexibles el plegatge que tant d’èxit li donà en els seus models pre-smartphone.

Galaxy Fold.

Més enllà dels mòbils plegables, les principals marques presentaran els mòbils insígnia per a enguany, amb millores d’aspectes com ara les pantalles, memòries, càmeres fotogràfiques, connectivitat (Wifi i Bluetooth, el 5G encara haurà d’esperar), protecció contra l’aigua i la pols, i sistemes operatius més eficients: Samsung amb el seu Galaxy S10, Microsoft amb el Nokia 9, Sony amb el successor del seu actual Xperia XZ3 (encara no se’n sap el nom), mentre que Xiaomi competirà amb el Mi 9 o LG amb un mòbil que reconeixerà gests, el G8 ThinQ.

Un dels altres grans temes serà la intel·ligència artificial. Empreses com Apple ja han començat a aplicar-la als seus mòbils (concretament a la fotografia), però encara n’hi ha d’haver una implantació en massa. Empresaris com Elon Musk fa temps que demanen una regulació per a una tecnologia que podria eliminar l’espècie humana. Mentre veus populars parlen de l’amenaça d’una desocupació en massa, alguns altres especialistes, com el britànic resident als EUA Andrew Ng (cofundador de Coursera i expert en intel·ligència artificial per a Google i Baidu), preveuen que els cinc anys vinents la intel·ligència artificial s’estendrà a múltiples indústries, més enllà del sector del programari, cosa que originarà un creixement enorme de l’economia, ajudarà a prendre decisions i ens farà la vida més fàcil. Sigui com vulgui, del punt de vista dels consumidors, la intel·ligència artificial començarà per aplicar-se en els dispositius mòbils i anirà més enllà d’ajudar-nos a fer més bones fotos, triar-nos cançons que ens agradin o la ruta que ens va millor a l’hora de conduir. Caldrà veure quins productes es presentaran al MWC 2019 i cap a on s’orienta concretament aquesta tecnologia disruptiva i potencialment perillosa. Cada vegada en sentirem a parlar més i s’integrarà en les nostres vides.

Un altre focus del MWC 2019 serà la indústria 4.0, amb la internet de les coses (IoT, per ‘Internet Of Things’). I és que la indústria és objecte d’un gran canvi amb les tecnologies d’aquests darrers anys. De mica en mica les empreses van traslladant els serveis cap al núvol (programari, emmagatzematge i potència de càlcul), incorporen la ciència de dades (‘Big Data’, aprenentatge automàtic, intel·ligència artificial), la robòtica o una connectivitat més gran, que es potenciarà amb el 5G i les xarxes de fibra d’alta capacitat. Una tecnologia que també pot canviar el lloc de feina: com més va, més treballadors hi ha que, gràcies a tota aquesta tecnologia, s’estimen més treballar a casa que no en una gran oficina sorollosa, on s’arriba després del col·lapse viari propi de les grans ciutats.

El MWC d’enguany també servirà per a tornar a parlar de la realitat virtual. El 2017 ja va ser un dels temes estrella, amb la PlayStation VR i l’Oculus VR, entre més. Tanmateix, és una tecnologia que no ha tingut la difusió que es preveia, amb dispositius molt cars i poca oferta de qualitat. Malgrat això, la tecnologia continua tenint un gran potencial, no únicament en l’àmbit recreatiu (on va expandint-se) sinó també en l’àmbit industrial o en un pas intermedi, la realitat augmentada. És previsible que els mòbils vagin incorporant aquesta tecnologia, amb què la càmera del telèfon, o unes ulleres especials, ens mostren la realitat amb informació addicional superposada (el nom del carrer, restaurants oberts o indicacions de la ruta que hem de seguir). Moltes empreses presentaran les seves iniciatives de contingut immersiu i sabrem quines millores esperen dels operadors tecnològics per oferir productes de més qualitat.

El MWC 2019 també tractarà específicament d’un dels temes que cada vegada preocupen més: la salut digital. Amb el mòbil acompanyant-nos tot el dia, i l’èxit de les xarxes socials, hi ha persones que hi tenen una veritable addicció. És especialment preocupant en els més petits de casa. A més, la tecnologia mòbil pot crear o potenciar més malalties mentals. Apple ha estat la primera a crear mesures contra l’addicció, amb un primer pas que consisteix a informar els usuaris del temps que passen amb el mòbil i a les xarxes socials, cosa que permet d’establir un límit horari a cada app, especialment útil per als pares. Segurament la resta del sector avançarà en aquesta línia i cada vegada tindrà més importància la necessitat d’un ús responsables de les noves tecnologies. A més, amb els rellotges intel·ligents (smartwatches) també podem controlar aspectes bàsics de la nostra salut corporal, com ara el monitoratge del nostre cor. Els rellotges i més complements i peces de roba que fem servir cada dia aniran incorporant sensors, gràcies al 5G i la millora en les bateries. El món de la medicina personal anirà millorant i servirà perquè els metges tinguin més dades dels pacients. Però també ofereix reptes legals, morals i ètics pel que fa a la vetlla i a l’explotació d’aquestes dades.

La seguretat i la confiança en les tecnologies digitals serà un dels altres eixos del MWC, amb l’interès a analitzar les noves legislacions a tot el món, com ara el nou i polèmic Reglament General de Protecció de Dades europeu, que s’anirà expandint amb noves mesures. S’hi debatrà i s’analitzarà quin ha de ser l’equilibri entre consumidors, empreses, governs i reguladors. Tot i que la fira servirà per a parlar de les tecnologies que s’han de presentar en un futur pròxim, també reservarà un espai a tenir una perspectiva a més llarg termini, pensant en l’escenari 2018, amb l’impacte que hauran tingut les tecnologies actuals i les novetats que poden aparèixer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor