Descobreixen en el mòbil d’Alay confiscat per Aguirre una allau d’atacs amb Pegasus

  • Un informe dels Mossos revela que fou atacat amb programari espia l'octubre del 2019 i el juliol del 2020 amb missatges fraudulents sobre Puigdemont

VilaWeb

Text

Josep Nualart Casulleras

10.01.2025 - 11:22
Actualització: 10.01.2025 - 12:00

El mòbil de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, fou infectat amb el programari espia Pegasus l’11 d’octubre del 2019, pocs dies abans de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra els presos polítics i de la reactivació de l’euroordre contra el president a l’exili. Aquesta és la principal novetat d’un informe pericial informàtic dels Mossos d’Esquadra que ha analitzat els dispositius mòbils d’Alay que durant quatre anys van restar en poder de la Guàrdia Civil, d’ençà de la detenció de què fou víctima per ordre del jutge Joaquín Aguirre pel cas Vólkhov, ara desautoritzat i tocat de mort. L’octubre del 2019 el ministre d’Interior espanyol era Fernando Grande-Marlaska, i el president, Pedro Sánchez.

El jutjat d’instrucció número 4 de Barcelona va ordenar l’any passat a la Guàrdia Civil que recuperés –a efectes de poder-hi fer l’anàlisi i retornar-los posteriorment– els mòbils d’Alay per poder-los analitzar. El cap de l’oficina de Puigdemont havia presentat, més de dos anys enrere, una querella perquè el seu nom era un dels que apareixia en l’informe de Citizen Lab sobre el Catalangate. Aquell informe deia que Alay havia estat espiat amb Pegasus el juliol del 2020.

Ara, aquest informe dels Mossos, al qual ha tingut accés VilaWeb, confirma aquella infecció del juliol, i revela que ja n’hi va haver una altra, l’octubre del 2019. Alay va rebre, l’octubre i el desembre del 2019 i el juliol del 2020, una desena de missatges al mòbil que contenien enllaços que, si es clicaven, hi introduïen el Pegasus; eren missatges que es feien passar per notícies de diaris espanyolistes, com Crónica Global, i de diaris alemanys, que feien referència a Puigdemont. Però també missatges que simulaven contenir informació de jornades sobre la pau i processos de diàleg a Suïssa, i un altre que pretenia ser de la seguretat social.

Mostra, en l’informe dels Mossos, d’uns quants dels missatges de text rebuts al mòbil d’Alay amb enllaços maliciosos.

Dels missatges rebuts, dos van permetre, segons l’informe, d’infectar el terminal. Un fou l’11 d’octubre del 2019 a les 13.14 i la infecció fou activa fins el 19 d’octubre, just quan les protestes contra la sentència als carrers del país arribaven al punt culminant. L’altre, el 13 de juliol del 2020, va estar activa fins l’endemà. Era en plena pandèmia i en un moment de disputa entre Puigdemont i Junts amb els dirigents del PDECat.

L’informe dels Mossos, a més de confirmar i ampliar la informació sobre les infeccions amb Pegasus, implica que un cos policíac de l’estat corrobora que Alay fou espiat amb un programari maliciós que només poden obtenir organismes de l’estat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor