El MNAC uneix Catalunya i el Japó en una exposició sobre els ceramistes Artigas i Hamada

  • L'exposició mostra l'amistat entre dos dels ceramistes més destacats del segle XX

VilaWeb

Europa Press

03.06.2021 - 16:48
Actualització: 03.06.2021 - 19:38

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) uneix Catalunya i el Japó en una exposició sobre els ceramistes Josep Llorens Artigas i Shöji Hamada, ‘Els colors del foc. Hamada-Artigas’, que es podrà veure a partir de demà i fins al 3 d’octubre. Ho han explicat en una conferència de premsa el director del museu, Pepe Serra, i el comissari de l’exposició, Ricard Bru, al costat del director de la Fundació Josep Llorens Artigas, Isau Llorens, i el ceramista i escultor Joan Gardy Artigas, nét i fill del ceramista català, respectivament.

L’exposició explica per primer cop la història d’amistat i fascinació entre dos dels ceramistes més importants del segle XX, amb una obra que van admirar artistes com Joan Miró. Ho fa tractant la ceràmica amb la mateixa dignitat que les altres arts i mostrant tota la seva potència: “La ceràmica és fang, aigua i foc”, ha destacat Serra. Bru ha explicat que volien que l’exposició tingués poques peces – n’hi ha un total de cent quaranta -, però que fossin les millors i “parlessin per si mateixes”.

Punts de contacte i diferències

Segons ha explicat Bru, els dos artistes treballaven de maneres diferents: Artigas tractava cada peça amb molta delicadesa, “com si fossin úniques i diferents”, mentre que Hamada les sacsejava amb força. No obstant això, tots dos cercaven que les seves peces fossin expressives i treballaven amb molta llibertat suprimint tota decoració superficial: “Tots dos anaven al que és essencial”, ha dit Joan Gardy Artigas.

Artigas va ser un dels primers ceramistes catalans que es va aproximar a la ceràmica de l’Àsia Oriental, i hi va incorporar el seu equilibri harmònic, simple i depurat, però sense renunciar a les tradicions pròpies. Al seu torn, Hamada, declarat Tresor Nacional Vivent pel govern japonès el 1955, no signava mai les obres perquè considerava que eren fruit de la seva mà i de la naturalesa, el foc i la terra, i que contenien tot el pòsit d’una tradició artesanal.

Mingei

A tots dos els preocupava la pèrdua de la pràctica artesanal, forjada pels valors estètics de la tradició, a causa de la producció de la ceràmica industrial. Sobre això, coincidien amb els membres fundadors del moviment japonès Mingei, el qual reivindicava l’artesania popular. D’ençà del 1950, el moviment va tenir una gran difusió a Catalunya gràcies principalment a Artigas i a l’escultor Eudald Serra, baules “fonamentals” en les relacions entre Catalunya i el Japó.

La mostra ha estat organitzada conjuntament per la Fundació Josep Llorens Artigas i el MNAC, que han anunciat que publicaran les memòries d’Artigas amb textos inèdits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor